Заместник-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев поиска оставката на заместник председателя на парламента Емил Христов (ГЕРБ) след размяна на реплики на висок тон пред един от входовете на парламента.

До скандала се стигна след като Христов не е допуснал да влязат в парламента представители на хора с увреждания, които днес протестираха пред Министерски съвет. Според лидера на БСП Корнелия Нинова отказът е бил заради надписа на тениските им - "Системата ни убива". "Това е абсурд", каза Нинова малко преди сцените пред входа. Нинова каза още, че ръководството на ГЕРБ се позовало на правилника за вътрешния ред, в който пише: "продажбата и разпространението на информационни материали е забранени в сградата на парламента". Според нея тези хора са дошли с предложения за промени в законодателството, което касае хората с увреждание.

Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов каза, че е излязъл да се срещне с протестиращите, но тях вече ги нямало. Той държеше в ръце една от тениските довели до проблема и каза, че не вижда нещо нередно в нея.

Христов каза, че няма как да разговаря за хората с увреждания с БСП докато води пленарното заседание. Депутатът от БСП Антон Кутев е разговарял с него за допуска на хората с увреждания в Народното събрание и му е споменал само за фланелки, които искат да дадат, а не е обяснил, че те имат пропуски. "Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с г-н Кутев", каза Христов. Той попита дали може едновременно да води заседание и да разговаря с БСП по сериозни въпроси.

"Като няма нито един заместник-председател освен вас - кажете ми към кого да се обърна?", отговори му Кутев. Той и Драгомир Стойнев казаха, че от БСП ще искат оставката на Христов утре. "Заради това, което направихте днес най-малкото, което можете да направите е да си депозирате оставката", каза Стойнев.

През това време депутати от ГЕРБ се провикваха, че БСП не търсят решение на проблема, а само търсят скандал и заподозряха сценарий за свалянето на Христов.

Цветанов напомни, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение и обеща да се срещне с протестиращите за да чуе техните предложения.

dnevnik.bg