Университети масово не харчат по предназначение средствата, които държавата им дава за приоритетни направления. Заради това по сигнали се правят проверки във висшите училища, обяви образователният министър Красимир Вълчев днес.

Някои направления в университетите се финансират приоритетно като част от направената преди две години реформа във висшето образование.

На заседанието на ресорната комисия в парламента днес министърът обяви, че на Техническия университет - София, са дадени 7 млн. лева за "Компютърни системи и технологии", но парите са похарчени за други специалности.

Още преди няколко седмици министър Вълчев обяви, че ще се направят законови промени за по-голяма отговорност и отчетност на ректорите. Най-вероятният от три варианта е те да имат договорни отношения с ведомството. Това може да стане с втори договор за управление, по който ректорите да трябва да изпълняват определени общи критерии при управлението на университетите. Техен работодател ще продължи да бъде общото събрание на съответното висше училище.

"С договора за управление министърът може да възложи на ректорите да увеличат например приема по приоритетни направления, да наемат повече млади преподаватели и т.н.", каза Вълчев.

Дневник