Швейцарското правителство реши да удължи с една година ограничението на броя разрешителни за работа за българи и румънци до малко под 1000, информира швейцарската телеграфна агенция (ATS).

Такава предпазна клауза има в споразумението за свободно движение между Швейцария и двете страни.

Между 1 юни 2018 година и 31 май 2019 година общо 996 разрешителни за работа могат да бъдат издадени на български и румънски мигранти, уточни вчера правителството. Такова решение бе взето и през юни миналата година, когато за първи път беше активирана предпазната клауза.

Свободното придвижване на граждани на България и Румъния влезе в сила през юни 2016 година, но с опцията да се ограничава броят на разрешителните за работа всяка година, ако това е в ползва на местната работна сила. Клаузата може да бъде активирана до 2019 година.

Както и миналата година швейцарското правителство е особено обезпокоено, че голяма част от работниците от двете страни заемат сезонни работни места в сектор с над средното равнище на безработица.

Между 2016 и 2017 година, точно след въвеждането на свободното движение на хора, нетната миграция от България и Румъния се е увеличила над два пъти на фона на спад на миграцията от другите страни от ЕС.

Швейцария за първи път активира през 2012 година такава предпазна клауза - будещ спорове инструмент в сложните отношения на страната с ЕС - за да ограничи броя на пристигащите от новите страни членки, присъединили се през 2004 година.

Берн реши също така да разшири обхвата на клаузата за всички страни - членки на ЕС, на следващата година, но бе силно критикуван от Брюксел. Оттогава ограниченията не могат да бъдат прилагани за 17-те държави, присъединили се преди 2004 година.

БТА/Дневник