С лекция на проф. Христо Пимпирев на тема „Антарктида – еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие“ ще бъде дадено началото на шестото издание на студентска научна конференция на  „Екология и околна среда“. 

Форумът ще се проведе на 20 и 21 април в Аулата на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Откриването на конференцията е на 20 април в 13 часа в Аулата на Университета, а лекцията на проф. Пимпирев започва в 13,15 часа. Присъстващите ще могат да разгледат и фотоизложбата „България на Антарктида“.

По време на научния форум ще бъдат представени 49 научноизследователски доклада на студенти от Факултета по природни науки в Шуменския университет, от Лесотехническия университет, от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, от Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Медицински университет – гр. Варна, Националната художествена академия, Държавния педагогически университет на Дагестан. Със свои разработки ще се включат и ученици от Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

На 21 април от 13 часа пленарна лекция на тема „Животни-актьори“ ще изнесе доц. д-р Стоян Лазаров от Националния природен музей. В програмата на конференцията е включена академичната лекция на проф. Николай Начев от Шуменския университет на тема „Антропология на екологията“. Проф. Начев организира и практически семинар „Природата пред фотообектива на изследователя“, в който могат да вземат участие всички любители-фотографи.

Организирани са и две изложби под наслов “Земята е нашият дом”. Едната е с рисунки на учениците на Виолета Петрова от СУ „Сава Доброплодни“. Втората експозиция е с предмети, изработени от природни или рециклируеми материали. Своите творения ще представят 280 педагози, родители и деца от детски градини и училища от областите Шумен, Търговище, Добрич и преподаватели и студенти от ШУ.

ШУМ.БГ