Изграждането на АЕЦ "Белене" би довело до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове. това пише в позиция на обединението "Демократична България". Организацията е против всякакви опити за подновяване на проекта и предлага площадката да се превърне в икономическа зона.

През март Народното събрание даде срок на правителството да обяви до 30 юни как смята да използва оборудването за централата, което България бе осъдена да плати. Междувременно управляващите се опитват да осъществят проекта като общ за Западните Балкани.

"Демократична България" мотивира позицията си с всички анализи и доклади до момента.

Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се изгради АЕЦ "Белене" с участието на балканските страни с цел захранване на други икономики е против националните интереси. Напомняме, че тя се не срещна никаква подкрепа и се провали в периода 2005-2012 г., се допълва в позицията. В нея се посочва, че това е ненужен проект, който изисква огромни начални разходи

Световната практика и авторитетните анализи за АЕЦ "Белене" показват, че началните разходи за изграждане на този ненужен проект ще бъдат не по-малко от 21 млрд. лева. Те биха представлявали пряка и мащабна заплаха за икономиката ни и заплаха за националната сигурност. Този ненужен проект няма да намери "европейско финансиране", което се видя в периода 2005-2012 година, смятат партиите в обединението.

Припомнят, че площадката на "Белене" е в сеизмична зона, а такъв проект може да се превърне в източник на кражби и корупция, блокиране развитието на алтернативни методи за производство, акумулиране и пестене на електрическа енергия, дискредитиране на селскостопанската продукция на района, затваряне на работещи централи и др.

"Демократична България" настоява и да се потърси отговорност на виновниците за поръчване на основното оборудване за АЕЦ "Белене", без да е утвърден техническият проект и без да има договор и осигурено финансиране.

Дневник