Баската екстремистка организация ЕТА ще обяви окончателното си разпускане в началото на следващия месец, съобщи телевизия ЕТБ, цитирана от "Ройтерс".

В продължилата си близо половин век сепаратистка кампания ЕТА уби над 850 души в напразен опит да създаде баска държава в Северна Испания и Югозападна Франция. През 2011 г. тя обяви примирие, а миналата година се разоръжи.

През февруари местният вестник "Гара" съобщи, че лидерите на ЕТА ще поискат от членовете й да гласуват дали организацията да се разпусне напълно в близките месеци.

Според ЕТБ организацията ще обяви разпускането си през първия уикенд на май. Испанското правителство отказа да коментира информацията.

ЕТА бе създадена през 1959 г. в отговор на гнева и разочарованието на баските, които имат свои език и култура, от политическите репресии на Франсиско Франко. Насилието, включващо политически убийства и бомбени атаки срещу обикновени хора, ескалира през 60-те години.

В средата на 80-те, години след смъртта на Франко, атаките, включващи бомбена атака през 1987 г., довела до смъртта на бременна жена и две деца, отблъснаха хората и разгневиха международната общност.

Баската кампания и сепаратиското движение постепенно отслабнаха от части заради отхвърлянето на насилствената тактика на ЕТА, но и заради липсата на подкрепа, след като баският регион получи по-голяма фискална автономия през 1981 г.

Сегашното движение за независимост в Каталуня получи импулс, след като през 2012 г. тогавашният регионален лидер Артир Мас поиска от Мадрид подобен фискален статут, като този на Страната на баските - молба, която бе категорично отхвърлена от премиера Мариано Рахой.

Баската фискална автономия, която е сред най-щедрите сред регионите в Европа, датира от 19 век и е включена в испанската конституция от 1978 г. Ако тя бъде приложена за Каталуня, която е по-силен в икономическо отношение регион, Испания ще загуби около 16 милиарда евро, според проучване на CSIC.

Дневник