Световният №1 Рафаел Надал ще се изправи срещу Григор Димитров в битка за място на финала в Монте Карло. Испанецът, който преследва единадесета титла в княжеството, постигна смазваща победа срещу един от най-добрите на червени кортове през последните две години - Доминик Тийм.

Надал даде само два гейма на австриеца и имаше нужда от едва 68 минути за успеха с 6:0, 6:2. Краля на клея постигна шестата си победа от осем мача срещу този съперник, като всичките им двубои са на червени кортове.

Тийм, който игра полуфинал в последните две издания на "Ролан Гарос" и е спечелил седем от деветте си титли на червени кортове, нанесе единствената загуба на Надал на любимата му настилка през 2017 г. Това се случи в полуфиналите на мастърса в Рим. Двамата се срещнаха още три пъти на клей през миналия сезон - във финалите в Барселона и Мадрид и в полуфиналите на "Ролан Гарос".

Тийм натрупа допълнително самочувствие, след като в сряда спечели много тежка битка с двукратния шампион в Монте Карло Новак Джокович. Очакванията, че 24-годишният австриец може да окаже сериозна съпротива на Надал, обаче изобщо не се оправдаха.

Лидерът в световната ранглиста вкара 71% от първите си сервиси, загуби едва шест от 35-те точки, които бяха разиграни в подаванията му, и не даде нито една възможност за пробив на своя съперник.

В същото време испанският тенисист имаше цели 12 точки за пробив в седемте сервис гейма на Тийм. Надал реализира пет от тях - три в първия и две във втория сет, и спечели 29 от 51 точки, в които посрещаше.

Надал и Димитров ще излязат на корта в събота, а началният час на двубоя ще бъде обявен по-късно днес. Вторият полуфинал ще бъде излъчен след двубоите Марин Чилич - Кей Нишикори и Александър Зверев - Ришар Гаске.

Надал и Димитров ще се изправят един срещу друг за 11-и път. 31-годишният испанец има огромно предимство, като е спечелил десет от мачовете помежду им, включително последни три.

Двамата имат три мача на червени кортове, като всичките са спечелени от световния №1 - 6:2, 2:6, 6:4 в четвъртфиналите в Монте Карло през 2013 г., 6:2, 6:2 в полуфиналите в Рим през 2014 г. и 6:3, 6:4 в четвъртфиналите в Мадрид през 2015 г.

Единствената победа на българския тенисист дойде в четвъртфиналите на турнира на твърди кортове в Пекин през 2016 г. - 6:2, 6:4.

Дневник