Демократическата партия в САЩ е завела дело срещу руското правителство, кампанията на Доналд Тръмп и "Уикилийкс", съобщи в. "Вашингтон пост".

Демократите твърдят, че кампанията на президента е била в конспирация с Москва, за да навреди на Хилъри Клинтън.

Сред ответниците на Националния комитет на партията са още руската армия, Доналд Тръмп Младши и зетят на държавния глава Джаред Къшнър.

Искът е внесен в съд в Манхатън и в него се твърди, че високопоставени членове на кампанията са действали в сговор с руското правителство и военното му разузнаване ГРУ, като част от това е хакването на компютърните мрежи на партията и разпространяването на откраднат от там материал от "Уикилийкс". Демократите искат милиони долари обезщетение за проникването.

Самият Тръмп не е ответник в делото, като такива са посочени негови помощници и служители - единият му син, зетят му, бившият мениджър на кампанията Пол Манафорт и заместникът му Рик Гейтс. Последните двама вече бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мюлър.

"Русия нападна демокрацията ни по всички фронтове и откри охотен и активен партньор в лицето на Доналд Тръмп", заяви председателят на комитета Том Перез. "Това е безпрецедентно предателство: кампанията на номиниран за президента на САЩ да се съюзи с враждебна външна сила, за да увеличи собствените с шансове".

Разследванията по същите подозрения в Сената и на специалния прокурор Робърт Мюлър още текат. Миналия месец комисията по разузнаването в Камарата на представителите обяви, че не е открила доказателства Тръмп и близките до него да са сътрудничили с Русия, нито че Кремъл е предложил помощта си - но демократите в комисията отхвърлиха това заключение.

В иска се споменават неизвестни досега детайли - например този, че първото хакване е било на 27 юли 2015 г.

"Уотъргейт"

Подобна тактика демократите използваха и при скандала "Уотъргейт". През 1972 г. те заведоха дело срещу комисията за преизбиране на президента Ричард Никсън с искане за обезщетение в размер на 1 млн. долара заради влизането с взлом в централата им в комплекса "Уотъргейт". Гражданският иск донесе на партията споразумение на стойност 750 000 долара.

Дневник