Всички моторни превозни средства, които са регистрирани в България, ще имат своеобразно досие, в което ще се записва цялата информация, свързана с техническото им състояние и претърпени катастрофи. Това е предвидено в новия Закон за пътните превозни средства, който е един от трите, заменящ сегашният Закон за движение по пътищата. Вчера той беше публикуван за обществено обсъждане, а в понеделник ще има дискусия по текстовете.

Така нареченият технически регистър на превозните средства ще се води от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като министърът на транспорта ще определи с наредба какъв ще е редът за достъп до данните. Въвеждането на информацията в регистъра ще става при първата регистрация на автомобилите, за тези които тепърва предстои да се пуснат в движение и при техническия преглед за останалите.

В досието на всяко превозно средство ще се отбелязват правените конструктивни промени, резултатите от техническите прегледи и показанията на километража при всеки преглед. Последната информация ще даде възможност на контролните органи да налагат новата санкция за манипулиране на километража.

При задължителните технически прегледи, които колите на повече пет години трябва да минават всяка година, а микробусите и автобусите на шест месеца, също ще се попълват данни в регистъра. В него, освен вече цитираната информация, ще се записват и сведения за лицето, представило превозното средство за преглед, резултатите и заключението от инспекцията, ще се описват и неизправностите, ако са констатирани такива.

Ако предложенията бъдат приети, това ще се отрази на измамите при сделки с автомобили втора ръка, който вече са регистрирани в България. Ще се засили и контрола върху техническата изправност на моторните превозни средства, включително и за тяхната екологичност.

dnevnik.bg