След пет сезона, в които "Ювентус" печелеше безпроблемно титлата, феновете на италианската Серия А най-накрая дочакаха истинска битка за първото място до самия край. "Наполи" защити шампионските си амбиции с драматична победа с 1:0 насред Торино и се доближи само на точка от върха преди последните четири кръга от първенството.

За пръв път от 2012 г. и едва за трети след големия скандал с уредени мачове "Калчополи" през 2006 г. разликата между първия и втория в класирането е толкова малка при толкова малко кръгове до края на сезона.

Преди шест години "Милан" се доближи на точка от "Ювентус" преди последните си два мача. Загуба с 2:4 в градското дерби с "Интер" обаче осигури първа титла на "старата госпожа" след завръщането от Серия Б.

През 2010 г. "Рома" имаше точка аванс пред "Интер" преди последните четири кръга. Домакинска загуба от "Самдория" в 35-ия кръг и серия от четири поредни победи на тима от Милано остави "вълците" от Рим на две точки от първото място и уби надеждите им за първа титла от 2001 г.

В предишните пет сезона "Ювентус" спечели титлата средна разлика от 9.6 точки пред втория. Сега обаче тронът на "старата госпожа" се клати по-здраво от всякога - както заради малката разлика, така и за програмата до края на сезона.

В събота шампионите имат тежък мач в Милано с борещия се за участие в Шампионската лига "Интер", а другото им гостуване е на 13 май срещу друг от замесените в ожесточената битка за място в топ 4 - "Рома". "Рома", "Лацио" и "Интер" са събрани в една точка, като един от тях ще остане извън най-силния клубен турнир.

Домакинските мачове на "Ювентус" са на 5 май с "Болоня", който си осигури оставане в Серия А, и на 20 май с предпоследния "Верона", който има минимален шанс да избегне изпадането в Серия Б.

Програмата на "Наполи" също не е лека, като предстоят мачове с три от най-стабилните отбори през сезона - гостувания на осмия "Фиорентина" и деветия "Сампдория" и домакинство на десетия "Торино". В последния ден от сезона тимът на Маурцио Сари посреща борещия се за оцеляване "Кротоне", който е първи над чертата с две точки пред СПАЛ и шест пред "Верона".

В последните два кръга претендентите за титлата играят по едно и също време, но в предстоящите два мачовете на "Наполи" са един ден по-късно от тези на "Ювентус".

Победата на "Наполи" срещу "Ювентус" предизвика огромна еуфория в Неапол, където феновете не са виждали титла от eрата "Марадона". С легендарния аржентинец в състава неаполитанци триумфираха два пъти в Серия А - през 1987 и 1990 г.

dnevnik.bg