Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че ще посети Малта в следващите седмици, за да провери мерките на страната срещу прането на пари, както и как върви разследването на убийството на разследващия журналист Дафне Каруана Галиция, предаде "Ройтерс".

Визитата й ще засили натиска върху Малта, след като миналата година в резолюция Европейският парламент изрази "сериозно безпокойство" за политическата независимост и прането на пари на острова. Резолюцията бе приета, след като малтийският журналист Дафне Галиция, която водеше кампания срещу корупцията, бе убита с кола бомба.

Йоурова заяви, че планира да посети Малта до юни, за да обсъди "няколко" отворени въпроса с властите. Решението й идва, след като група местни и международни медийни групи, включително "Ройтерс", започнаха да работят по разкритията на Каруана Галиция по инициатива, наречена "Проектът Дафне".

Малта заедно с още няколко държави от ЕС е изправена пред наказателна процедура заради забавяне в приемането на новите европейски правила срещу прането на пари. Йоурова каза, че иска да повдигне този въпрос по време на предстоящата й визита.

Досега трима души са обвинени за изпълнението на убийството, но полицията все още не е разкрила кой го е поръчал.

Йоурова посочи още, че ще обсъди малтийската програма за продажба на гражданство на богати индивиди.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подчерта, че паспортите на ЕС могат да се продават само на хора, които имат ясна "доказуема" връзка със страна от ЕС.

Тимерманс заяви, че няма да остане необърнат камък в търсенето на поръчителя на убийството в Малта на разследващия журналист Дафне Галиция, предаде БТА. Ще вземем предвид всички новооткрити факти, добави той по повод предприетото разследване на журналисти от целия свят, които се позовават на уликите, установени приживе от Галиция. Ще вземем необходимите мерки, независимо до кого ни отведат фактите - властите или финансови организации, добави той. Трябва да бъде установено не само кой е подготвил и задействал взрива, а и кой го е поръчал, посочи Тимерманс.

Дневник