Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с представители на протестиращите за по-високи заплати здравни инспектори. Той обясни какви са причините те да получат между 5 и 10% увеличение на заплатите си вместо обещаните от здравното министерство 18%, съобщиха от ведомството.

"Причината, поради която служителите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) не могат да получат 18% увеличение, е с чисто нормативен характер. Проблемът е, че процедурата за увеличение на възнаграждението съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са направени през месец януари тази година и за съжаление те са такива, че на много места не позволяват увеличението да надхвърли 10%. Поради тази причина министерството обмисля работещите в РЗИ да получат полагащото им се под формата на допълнително материално стимулиране", заяви Пенков.

По-рано днес служители от регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-високи заплати. Те настояха за бърза промяна на Наредбата за заплатите на държавните служители в сектора, тъй като сега действащата ограничава реалното повишаване на трудовите им възнаграждения. Протестиращите се обявиха за увеличение на възнагражденията с 20% от 1 май. Работещите в системата настояват да се въведат стартови заплати по длъжности, като най-ниската да е един път и половина минималната за страната.

Представителите на РЗИ изразиха притеснението си относно принципите и евентуалните изкривени практики при формирането на допълнително материално стимулиране и заради това Пенков пое ангажимент министерството да извърши спешен анализ както на заплатите по нива на персонал, на присъдените атестационни оценки, които са определящи за увеличението на възнагражденията, така и на вътрешните правила за формиране на трудовото възнаграждение във всяка РЗИ.

"По отношение на правилата за допълнително материално стимулиране (ДМС) – ще направим опит да обърнем пирамидата, така че не ръководните кадри да получават най-голямо ДМС, а то да отива за работещите на терен", каза още Бойко Пенков.

По думите му в абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции за разходи за персонал тази година е увеличен от 25 млн. лв. на близо 30 млн. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев каза от своя страна, че "има някакви заблуждения" у здравните инспектори, че няма да получат увеличението си от 18%.

"Никъде не сме дали такова голямо увеличение. Толкова правителства имаше преди това, никой не им даде никакво увеличение. Скочиха точно срещу правителството, което им даде 18% увеличение", коментира здравният министър, цитиран от "Фокус".

Дневник