Пълно рециклиране на пластмасите до 2025г., намаляване употребата на суровини с 30% до 2030г. и създаване на 300 000 работни места в т.нар. кръгова икономика, в която в момента работат около 800 000 души.

Това са част от амбициозния план на френското правителство, обявен в понеделник от премиера Едуар Филип. Радио "Франс ентернасионал" представи новината под заглавие "Франция обяви война на отпадъците".

В предприятието Moulinex на групата Seb в Мейен в Северна Франция премиерът каза, че "днес сме убедени, че е отживелица моделът, в който извличаме, преработваме, продаваме и изхвърляме". Изборът на фабриката не е случаен, защото в нея се произвеждат домакински уреди, които не са за еднократна употреба, а могат да бъдат ремонтирани, обновявани и отново използвани.

Според него планът ще стимулира населението да рециклира, а бизнесът - да се насочи към продукти, които са по-издържливи и по-лесни за поправяне. Към 2020 г. производителите на електроника и мебели ще трябва да информират потребителите колко е обичайното време, за което те могат да се използват и как да се ремонтират.

Ще бъдат затегнати и законовите изисквания към гаранциите върху продуктите. Ще трябва да бъдат създадени и специални интернет сайтове, на които потребителите да могат да изпратят оплакванията и да споделят проблемите си.

Филип съобщи още, че Франция създава и съвсем нов сектор, посветен на рециклирането на играчки, спортни стоки, мобилни телефони и продукти от сегмента "направи си сам". В момента по чекмеджетата на французите са забравени около 30 милиона стари мобилни телефона, добави той.

Правителството ще намали ДДС за услугите за рециклиране, а облагането за замърсяване ще се повиши. Строителната индустрия, отделяща около 70% от сметта в страната, ще бъде една от основните цели на първите мерки.

При домакинствата ще се въведе принцип задължителната телевизионна такса да е пропорционална на обема изхвърляни отпадъци.

Франция не е европейски лидер в преработката на отпадъци и е далеч от момента, в който напълно да се отърве от тях, коментира RFI. През 2014г. около 39% от отпадъците са били отделени за повторна употреба, докато в Германия този дял е бил 65%, а във Великобритания - 50%. При пластмасите положението е същото - събирани са 55% от бутилките, което е под средното ниво за ЕС и далеч под 90% в скандинавските държави.

Дневник