Турската избирателна комисия одобри участието на Добрата партия, създадена от отцепилата се от националистите Мерал Акшенер, на предсрочните парламентарни избори на 24 юни, съобщи в. "Хюриет".

Решението партията на Акшенер, която членуваше във втората най-голяма опозиционна сила, Партията за националистическо действие (ПНД), идва след спекулации дали новата организация ще може да участва, след като вотът за парламент ще се проведе година и половина преди предвиденото.

Добрата партия беше създадена през есента и се представя като алтернатива на ПНД. Последната не е част от правителството, но обяви, че ще влезе в съюз с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а по-късно поиска и извънредните избори за парламент и президент. Други анализатори смятат, че Добрата партия отправя предизвикателство и към ПСР.

Малко преди решението на изборната комисия 15 (от 134) депутати от най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП) обявиха, че напускат, за да станат част от Добрата партия. Говорител на РНП, Бюлент Тезджан, каза, че идеята е била на лидера на партията му, Кемал Кълъчдароглу, и целта е била да се осигури нужният брой кандидат-депутати.

Малко след създаването на партията петима депутати от ПНД обявиха, че преминават към Добрата партия. С тяхната подкрепа, както и с тази на РНП, Акшенер разполага с необходимите ѝ по закон 20 депутати и така на практика проправиха пътя за "група" в парламента. Това е минималният брой депутати за формиране на група, както и минималният за регистрация на парламентарните избори и за излъчване на кандидат за президентските, а и за получаване на държавни средства за кампанията. (Тези изисквания гарантират участие, когато дадена партия няма изискваната организационна структура из страната, за да се регистрира за избори.)

Решаващ ден

Решението на РНП стана тема на задочен диалог между турските партии, след като ПРС обвини опозицията, че се стреми да издигне Мерал Акшенер като кандидат-президент. Републиканците обаче отхвърлиха подобна информация като "слухове" и обещаха, че утре ще бъде избран кандидатът от РНП.

Преди няколко дни, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган свика предсрочни избори на среща с лидера на ПНД Девлет Бахчели, той отправи предизвикателство към лидера на РНП, Кемал Кълъчдароглу, и поиска от него да се кандидатира, за да "види колко гласа ще получи от народа". "Смятам другите кандидати за случайни, за загуба на време", каза още Ердоган.

Самият Кълъчдароглу изтъкна в интервю за турската NTV, че все още не е решено кой ще е кандидатът на партията му, но увери, че тя би победила на 24 юни с "най-малко 60% от вота".

Дневник