Нефтохимик" спечели за втора поредна година титлата при мъжете във волейболното първенство. Бургаският отбор затвори финалната серия срещу ЦСКА с 3:0 победи, след като се наложи и в първия мач в София с 3:1 (25:17, 23:25, 25:17, 25:20). Съставът на Найден Найденов игра много убедително и единствено във втория гейм допусна лек спад.

Разпределителят Георги Братоев направи силен мач и ръководеше умело атаката на отбора, което спомогна и за това "Нефтохимик" да няма големи проблеми. От своя страна ЦСКА не беше на ниво. С много добри изяви се отчетоха Валентин Братоев и диагоналът Жани Желязков. Посрещачът завърши с 24 точки, а Желязков с 20.

Двама от основните играчи на червените Ивайло Стефанов и Венцислав Георгиев играха под възможностите си, което се оказа решаващо.

След спечелването на Купата на България през януари, както и на Суперкупата преди това, сега "Нефтохимик" защити и титлата от миналата година, записвайки своеобразен требъл. За втора поредна година ЦСКА загуби на финал, като отборът на Александър Попов не успя да поднесе изненадата, след като очаквано беше считан за аутсайдер.

"Много съм доволен и това е голямо удовлетворение за мен. Искам да благодаря на момчетата за всеотдайността им. Показахме на скептично настроените, че мога да укротя Георги и Вальо Братоеви, и да играем като едно цяло", каза треньорът Найден Найденов.


Първата част започна равностойно, но ЦСКА имаше леко предимство при първата техническа пауза. Постепенно гостите от Бургас напипаха верния ритъм и започнаха да играят много по-уверено, което се оказа решаващо. Голяма роля изигра играта при мрежата, където предимството беше твърдо на страната на "Нефтохимик".

Волейболистите на Найден Найденов направиха шест блокади срещу само една за ЦСКА. Това им позволи да вземат първата част след 25:17.

ЦСКА поведе и във втората част, като имаше аванс от четири точки при първото техническо прекъсване. Втората пауза дойде при резултат 16:13 за домакините. В крайна сметка ЦСКА задържа аванса си и успя да измъкне вторият гейм с 25:23. Това стана, след като гостите от Бургас допуснаха много грешки във втората част, които се оказаха решаващи.

ЦСКА не успя да използва импулса от спечеления гейм, като от самото начало на третата част "Нефтохимик" беше начело. И при двете технически прекъсвания бургазлии имаха аванс от три точки. С напредване на гейма разликага се увеличи, за да може гостите да се доближат на гейм от титлата след 25:17.


В четвъртия гейм интрига почти нямаше, след като волейболистите на ЦСКА изглеждаха сякаш са се предали. При прекъсванията Александър Попов опитваше да ги посъбуди и да накара отбора си да покаже малко повече желание, но това не се получи. "Нефтохимик" се откъсна комфортно и едва в края ЦСКА намали за малко, но в крайна сметка при 25:20 финалната серия приключи.

"Каквото и да говорим фактът е, че не сме шампиони. Трябва да поздравим отбора на "Нефтохимик", те доминираха през цялата година – имат добра организация, един от най-големите бюджети и са събрали може би най-добрите волейболисти. Според мен ние направихме най-слабия си мач в плейофите, защото не ни се получи посрещането", каза Александър Попов.

Според него червените нямат право да кажат нищо хубаво, защото ЦСКА не е спечелил.

Дневник