Да откриеш непознат диамант на стотици години се случва веднъж в живота. Такъв е "Фарнезе блу", който днес ще бъде предложен на търг в Женева, след като 300 години е бил скрит в кутии с бижута на кралски особи. Никой - освен тесен кръг бижутери, разбира се - не е знаел за съществуването му.

Синият 6.16-каратов диамант според къщата "Сотбис" заслужава цена до 4.2 милиона евро.

Не е известно откъде точно идва той, като историческите данни от 1714-175г. показват, че е бил сватбен подарък "от Филипинските острови" за испанската кралица Елизабет Фарнезе. Тя е дъщеря на Херцога на Парма - достатъчно знатна фамилия за съпруга на Филип V, но и идваща от приемливо малък за тогавашните велики сили двор.

Филип, Херцог на Анжу, е внук на Краля Слънце Луи XIV и когато заема испанския престол през 1700г. става основател на местната Бурбонска династия, която управлява и до днес. Първата му съпруга Мариа Луиз Савойска, умира на 25 години и държавите, участвали в т.нар. Война за испанското наследство (1701-1712), определят следващата съпруга да не е от Франция, Австрия или Англия, да е католичка и да е от малък кралски двор. Елизабет се оказва идеален избор и заради това, че баща ѝ вече е починал, чичо ѝ няма синове и родовата линия е на ръба на изчезването. Сватбата с Филип V е на 25 август 1714г.

По това време испанската хазна е в незавидно положение и Мадрид нарежда на колониите да изпратят сватбени дарове. Те са събирани една година и през август 1715г. от Куба отплава Златната флотилия с огромно количество злато и изумруди. Десет дни по-късно ураган потопява почти всички кораби, но един диамант успява да стигне до Испания.

Следват векове на бурни събития, с които е свързано пътешествието и на диаманта - войни на Наполеон, революции, обединение на Италия, загуба и възстановяване на владенията на наследници на Елизабет Фарнезе и Филип V. Така се стига до 1903г., когато Мариа Ана Австрийска Бурбон Парма (бивша ерцхерцогиня на Австрия) описва сватбените си бижута. Сред тях е тиара с диаманти, създадена първоначално за френската кралица Мария Антоанета, която в един момент е била украсена с "Фарнезе блу".

Синият диамант излиза на бял свят точно 100 години след разпадането на Австро-Унгарската империя. Днешният търг е един от много редките шансове този скъпоценен камък с колоритна история да бъде видян.

Дневник