45 студенти от 12 университета са заявили участие в 41-то издание на националния литературен конкурс „Боян Пенев“, който ще се състои в Шумен от 18 до 20 май.

Това обяви на пресконференция доц. Юрий Проданов, ръководител на катедра журналистика и масови комуникации в Шуменския университет, който е домакин на конкурса.

„Тази година поетическия пленер ще се проведе в Голямата пещера на НИАР „Мадара“. Той ще започне от 9,30 часа на 19 май. В същия ден от 15,00 часа в университет ще се състои поетическия дуел, в който ще участват със стихове Александър Христов и Александър Николов. Богата е съпътстващата програма на тазгодишния конкурс. Ще бъдат представени 6 книги, 4 от които на млади автори“, обясни Юрий Проданов.

В първия ден на конкурса, на 18 май от 18,00 часа, в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъдат представени нашумелите произведения  „Хавра“ на Захари Крабашлиев и „Балът на тираните“ на Пламен Дойнов. Преди това ще бъде представена стихосбирката на победителката в конкурса през миналата година Елена Ташева „Нито един гълъб не дойде“. На 19 май почитателите на литературата ще се запознаят със „Справедливост“ на Александър Николов, „Крайпътна обител“ на Александър Христов, „Чернова“ на Ралица Красимирова.

Голямата награда на националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ е в размер на 500 лв. и се осигурява от община Шумен. „Конкурсът се развива. Той е една добра традиция, при която успешни млади автори получават възможност да се реализират и затова общината го подкрепя“, каза Десислава Златева, началник на отдел „Култура“ в администрацията.

Журито на 41-то издание на националния студентски литературен конкурс е в състав Захари Карабашлиев, Митко Новков и Пламен Дойнов. Конкурсът ще бъде открит на 18 май от 13,30 часа пред Ректората на Шуменски университет. Награждаването на най-добрите творби ще се проведе пред паметника на Иван Пейчев в градинката пред библиотеката от 11,30 часа на 20 май.

ШУМ.БГ