Bet365, един от лидерите в онлайн казино игрите и залаганията в България и света, финализира своите планове за преместване на оперативната част от бизнеса си в Малта, веднага след като Великобритания напусне Европейския съюз през следващата година, обяви Малтийският вестник „Съндей Таймс“.

Компанията, по последни официални данни е имала приходи от 1.5 милиарда евро през 2015 и се очаква да премести около 1000 работни места от Гибралтар към Малта, с което силно ще укрепи икономиката на Малта и нейната зависимост към индустрията на залаганията.

Bet365, който е един от главните спонсори на шампиона на България по футбол – Лудогорец, е основана от Дениз Коутс през 2000 г. в Стоук он Трент като фирмата бързо се развива в мултимилионна компания с около 3500 служители по целия свят. Освен в операциите в Гибралтар Гибралтар, компанията също така извършва мащабен бизнес в Австралия и има малък офис в Малта.


Малтийският вестник „Съндей Таймс“ също разкрива, че собствениците на Bet365 вече са подписали обещание за сключване на договор за продажба, за да придобият голяма част от новоразвиващ се имот, разположен на полуостров Тигне в Слима, Малта, които да служи като център за дейността на компанията. Продажбата ще влезе в сила веднага щом Брексит стане факт и британската компания се очаква да плати около 70 млн. евро за закупуване на имота.

Източници, близки до хазартната индустрия са заявяват, че преместването на Bet365 в Малта ще донесе много промени на острова, тъй като се очаква да създаде голям икономически стимул.

"Не всеки ден 1000 добре платени служители се преместват в Малта. Освен факта, че говорим за най-голямата компания за спортни залагания в света, с около 23 милиона клиенти, 1000 нови лица и техните семейства, ще започнат да харчат своите средства за преживяване на този малък остров, което ще означават много за малкия и среден бизнес.“ заявяват източниците на „Съндей Таймс“.

Но едновременно с това, доста източници твърдят, че това преместване има и негативни страни. Някой хора смятат, че това „преселение“ ще доведе до увеличаване на цените на стоките и наемите, както и до създаване на задръствания в трафика в района на Тигне.

Bet365 обмисля възможността да премести операциите си в Малта от известно време и това стана още по-вероятно след британския референдум "Брексит", в който британците избраха да напуснат ЕС. От друга страна Малта се превърна в много привлекателна за онлайн хазартните компании, поради режима си на ниско данъчно облагане и членството си в ЕС.

Регистрирайки три компании през 2014 г., „Хилсайд“ (Ню Медиа Малта) - оперативната компания на Bet365 придоби лиценз за дистанционно залагане от Малтийския орган по хазарта през 2015 г. По това време компанията заяви, че това се дължи на "регулаторното развитие в различни оперативни територии".
След британския вот за "Брексит", Хилсайд регистрира нова компания за управление на имоти в Малта през миналата година, като увеличи платения си акционерен капитал на 12,5 милиона евро, за да инвестира в придобиването на имота в Слима. Миналия месец компанията финализира плановете си да прехвърли част от бизнеса си в Малта и регистрира друга компания, Хилсайд (Шерд Сървисес Малта) Лимитед (ООД).

Интересно е да се отбележи, че председателят на компанията, Питър Коутс, бащата на Денис Коутс, е и председател и собственик на футболен клуб "Стоук Сити", който тази година отпадна от английската Висша Лига до Чемпиъншип.
Поддръжник на британската Лейбъристка(работническа) партия, г-н Коатес е известен с това, че е дарил стотици хиляди паунда на партията. Едно особено голямо дарение съвпадна с отпускането на законодателството в областта на хазарта и премахването на забраната за телевизионна реклама от британското правителство през 2008 г.

 

Платена публикация