1278 са зрелостниците, които са се явили на Държавен зрелостен изпит по Български език и литература днес в област Шумен, съобщиха от Регионалното управление на образованието.
Заявилите желание са били 1452, от тях 147 не са били допуснати. От общо 1304 допуснати, 26 не са се явили на матура днес.

В общо 17 училища на територията на цялата област се провежда днес зрелостният изпит. В гр. Шумен училищата, в които пишат дванадесетокласниците са всички професионални гимназиии, както и Езиковата гимназия.

Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа.

Изпит по БЕЛ – национално външно оценяване днес се провежда и за седмокласниците. В област Шумен в класните стаи на изпит днес са се явили общо 1470. 30 кандидат-гимназисти пък не са се явили на теста. Той започна в 10.00 часа. Състои се от два модула, първият от който е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа. Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени също в 12.00 часа.

От Министерството на образованието съобщиха, че резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни 2018 г.

ШУМ.БГ