Сан Антонио спърс" стана първият отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отказва от своите мажоретки. "Сребърните танцьорки", както се нарича съставът, няма да бъдат част от традиционните забавления по време на мачовете на "шпорите" от следващия сезон. Тексаският клуб обяви, че мажоретките ще бъдат заменени от 35-членен "супер тим", който ще бъде "по-семейно ориентиран".

Новият състав ще изпълнява танци, акробатики, гимнастика и каскади. Целта му е "да издигне на ново ниво преживяването по време на мачовете" и да активизира още повече публиката с "разнообразен набор от уникални умения".

"Като посланици на нашия бранд членовете на супер състава ще участват в различни обществени събития и публични прояви, както и в изпълненията по време на домакинските мачове", заяви вицепрезидентът на отдела за спорт и забавление в "Сан Антонио" Тами Търнър. Той допълни, че името на новия състав ще бъде обявено в най-скоро време.

"Сребърните танцьорки" започнаха да участват в мачовете на "шпорите" през 1992 г. По информация на ESPN от клуба са заявили на мажоретния състав, че се отказват от услугите му заради "липса на интерес".

"Изключително съм разстроена. Нямам думи за организацията, на която държах толкова много с цялото си сърце. Това е година, която никога няма да забравя. Наследството, което сме оставили, ще живее вечно. Обичам моите момичета", заяви една от мажоретките в състава Алексис Бонила.

Основателката на "Сребърните танцьорки" Розалин Джоунс изрази несъгласие с внушението, че съставът не е бил достатъчно семейно ориентиран. "Това е един много консервативен пазар и отборът винаги е бил много внимателен за начина, по който изглеждат момичетата, и нещата, които правят", каза тя пред "Вашингтон пост".

"Никога не съм виждала или чувала нещо неуважително. Всички момичета са изключителни професионалистки. Те знаят правилата и са наясно с ролята си са посланички на "Сан Антонио спърс". Направили са толкова много за тази общност. Да отнемеш това толкова внезапно е доста притеснително", каза още Джоунс.

"Тази програма съществува от 26 години. Не разбирам обяснението, че няма интерес. Ако това беше така, не трябваше ли да се обърнат към хореографката, да споделят притесненията си, да й дадат шанс да изкаже мнението си? От клуба никога не е имало оплаквания", каза още създателката на "Сребърните танцьорки".

Дневник