Мистерията с чудовището от езерото Лох Нес десетилетия наред разделя хората на такива, които вярват в него, и такива, които го определят като абсолютна измислица. За да решат един път завинаги загадката, група учени ще вземе ДНК проби от водата, за да разбере какви видове организми живеят в сладководното езеро, което се намира в Шотландия.

Професор Нийл Гемъл от Нова Зеландия е сред участниците в експеримента. Той обясни, че заедно с екипа си ще вземе поне 300 проби от водата, като за да е най-представителна извадката, те ще бъдат събрани от различни точки на езерото и на различна дълбочина.

Целта е да се извлекат ДНК проби, които да се сравнят с човешкия геном. След това ще бъдат сравнени и с клетъчната структура на известните до момента животински видове. Учените уточняват, че перата, люспите и урината оставят достатъчно ДНК, за да се направят необходимите проби.

"Малко е вероятно да има чудовище и е крайно време да убедим хората в това. ДНК пробите на езерото ще бъдат идеалното доказателство", каза Гемъл.

По думите му тестовете ще са "идеално проучване на биологичното разнообразие на Лох Нес".

Сред поддръжниците на теорията за съществуването на чудовището, популярно с името Неси, най-застъпена е тезата, че то е оцелял плезиозавър, въпреки че последните видове от него са изчезнали преди около 66 милиона години.

Dnevnik.bg