Огромното легло в суперяхтата на Саддам Хюсеин е постлано, копринените пердета около него са дръпнати, а в съседство инкрустираната със злато баня и бръснарски стол чакат своя ползвател.

Иракският диктатор обаче никога не се е качвал на 82-метровата яхта "Басра бриз", построена за него през 1981 г., и на нейните удобства сега ще се радват лоцманите, които направляват навигацията към и от пристанището на Басра, главния град в Южен Ирак.

Заедно с други съкровища, оставени от Саддам, свален от власт през 2003 г. при оглавената от САЩ интервенция в Ирак и обесен три години по-късно за престъпления срещу човечеството, правителството, което го наследи, се опитва да намери приложение на кораба.

След като Ирак си го върна през 2010 г. след съдебна битка и три десетилетия одисея в чужбина, той повечето време е закотвен в Басра.

Оборудван с президентски апартамент, състоящ се от личните покои на Саддам, гостни и спални, както и от 17 по-малки стаи за гости, 18 каюти за екипажа и клиника, богато екипираният и украсен кораб беше обявен за продан за 30 милиона долара.

Правителството не успя да намери купувач и през последните две години "Басра бриз" се използва от Университета на Басра, служейки на изследователи при пътуванията им за изучаване на морския живот. "Президентската яхта е в много добро състояние. Двата ѝ двигателя и генератора работят", каза Абдул Захра Абдул Махди Салех, нейният капитан и добави:"Тя само има нужда от периодична поддръжка".

Властите обаче са решили сега да я закотвят за постоянно в южното пристанище, като хотел и място за отдих за лоцманите, много от които живеят в отдалечени градове. "Пристанището се нуждае корабът да бъде обект, където лоцманите могат да почиват", заяви говорителят на порт Басра Анмар ас Сафи.

Построена в датска корабостроителница, докато Ирак бе във война с Иран, яхтата била прехвърлена в Саудитска Арабия, по онова време съюзник на Саддам, за да бъде защитена от въздушни удари срещу Басра, разказват служители, позволили на Ройтерс ексклузивна обиколка на плавателния съд.

Кралството, което скъса със Саддам след иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г., след това предало кораба на Йордания. По-нататъшната му съдба е неясна, докато Ирак не го откри във френското пристанище Ница, където съдът го иззе и го изпрати у дома.

Докато "Басра бриз" оцеля в превратностите около падането и кончината на Саддам, корабът "Ас Мансур" от същата серия, на който иракският диктатор също не се е качвал, имаше различна съдба. Той бе потопен в канала Шат ал Араб, минаващ през Басра, след като бе поразен от американски самолети и разграбен в хоаса, последвал свалянето на Саддам.

През 2003 г. Саддам бе заповядал кораба да напусне Ум Каср, най-голямото иракско пристанище след Басра, където беше закотвен, и да отиде в Басра, в неуспешен опит да го спаси от въздушните удари. "Казах на капитана на яхтата, с ранг на комодор, да се отърве от военните униформи на екипажа, оръжията и мунициите, и да го представи за цивилен кораб, в случай че бъде задържан от американски военни кораби", казва Али Хюсеин, лоцман, който е водил кораба тогава.

Що се отнася до "Басра бриз", музеят на Басра не се е отказал от надеждите да убеди пристанището да му позволи да закотви кораба до изложбените си зали в един от бившите дворци на Саддам с изглед към Шат ал Араб. "Бъдещите поколения ще могат да видят как е живял диктаторът", каза заместник-директорът на музея Джауад Абдул Кадим. /БТА

Dnevnik.bg