Министърът на спорта Красен Кралев определи зачестилите проблеми с хулигани на спортни събития като зараза. Той осъди действията на феновете на "Левски" във финала на баскетболното първенство между "Левски Лукойл" и "Балкан" (Ботевград).

"Заразата плъзва навсякъде и вече не можем да говорим само за футболно хулиганство, а за спортно хулиганство. Затова е важно да направим новия закон много добър, но и всеки трябва да си поема отговорността", каза Кралев.

Той призова Министерството на вътрешните работи да затегне мерките. Според Кралев няма как спортни събития да се охранявят със стюарди.

"Ние ще оборудваме повече зали и стадиони с камери. Общините, клубовете и самите фенове също да са по-отговорни. Това са едни и същи хора и полицията много добре знае кои са. В същото време виждате, че тези, които предизвикаха боя на боксовата гала, получават пробация и пак са на стадиона да хвърлят бомбички", добави спортният министър.

Според Кралев борбата с хулиганството пречи на младото поколение да се запали по спорта. "Майките им не се чувстват сигурни и така стадионите остават празни. А знаем, че спорт без публика и без млади таланти няма как да се получи", каза още Кралев.

Спортният министър закри третия традиционен турнир в памет на бившия президент на Българския олимпийски комитет (БОК) и Българския футболен съюз (БФС) Иван Славков.

Dnevnik.bg