"Дунав" (Русе) запази мястото си в Първа лига, след като спечели плейофа срещу "Царско село" с 2:1. Двубоят, който се игра на базата на "Ботев" (Пловдив) в Коматево, се оказа много драматичен, но елитният отбор показа, че е по-класен и не допусна изненада.

Русенци, които в редовния сезон завършиха 12-и, а след това бяха трети в групата си от втората осмица на класирането, стигнаха до бараж след загуба от "Етър". Головете за "Дунав" вкараха Бирсент Карагарен и Махамаду Н’Диайе, а за "Царско село" точен беше Георги Минчев осем минути преди края.

"Царско село", който завърши трети във Втора лига не успя да сбъдне мечтата си и да влезе в елита.

"Момчетата бяха много изморени, изиграхме пет мача за две седмици, но чест прави на футболистите, че стиснаха зъби и се пребориха. Играхме срещу добър отбор като "Царско село", те имат потенциал и им желая успех през следващата година", каза Малин Орачев.

Според треньора на "Дунав" тимът му заслужено остава в Първа лига.

"Понякога след толкова много пропуски е сигнал, че няма да спечелиш мача. Мина ми какво ли не през главата, но се радвам, че най-накрая стигнахме до победата. Беше трудно, но е важен крайният резултат".

Преди почивката "Дунав" беше по-добрият отбор, като пропусна няколко добри шанса да поведе рано в двубоя. В 37-ата минута русенци дори получиха дузпа, но пропуснаха и нея.

Тейнур Марем повали Махамаду Н’Диайе в наказателното поле и съдията Николай Йорданов посочи бялата точка. Опитният Исмаил Иса застана зад топката, но изстрелът му в долния десен ъгъл беше спасен от Филип Димитров.

В самия край на първата част с пропуск се отчете и централният защитник Мартин Ковачев.

След почивката "Царско село" показа подем в играта си и имаше предимство в първите няколко минути. Гостите от София обаче не използваха тази си възможност и в 60-ата минута допуснаха гол.

При хубава атака отляво Васил Шопов изведе Бирсент Карагарен отляво, той напредна, финтира един защитник и с премерен удар в долния десен ъгъл, прати топката в мрежата на Димитров – 1:0.

За капак и условията за игра бяха много трудни, след като през втората част не спираше да вали пороен дъжд. Двамата треньори направиха редица смени, но и те не промениха с нещо играта.

При "Царско село" дори имаше негативен ефект, след като резервата Китан Василев сгреши и "Дунав" организира бърза контраатака в 76-ата минута. Бранимир Костадинов пусна хитро за Карагарен в наказателното поле, той копна топката, а Н’Диайе я вкара без проблеми.

Тимът от София върна интригата в 82-ата минута с гол от фаул на Георги Минчев, но нямаше сили за повече.

В петък предстои вторият плейоф, в който се срещат "Витоша" (Бистрица) и "Локомотив" (София).


Dnevnik.bg