Григор Димитров ще се изправи срещу сърбина Виктор Троицки в първия кръг на "Ролан Гарос". Българският тенисист попадна в третата четвърт на схемата, като се събра в един поток с още един представител на Сърбия - носителя на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович. Среща между двамата е възможна в осминафиналите на надпреварата.

Димитров, който е поставен под номер 4 при осмото си поредно участие в "Ролан Гарос", никога досега не е преминавал третия кръг. При половината от участията си - през 2011, 2014, 2015 и 2016 г., напусна турнира още след първия си мач. Миналата година той стигна до третия кръг, където беше спрян в три сета от Пабло Кареньо Буста.

Шампионът от финалите на АТП има три победи и две загуби срещи Троицки, с когото по традиция правят доста оспорвани мачове. Преди две години двамата отново бяха един срещу друг в първия кръг на "Ролан Гарос". Тогава българинът водеше с 2:1 сета и 4:2 в третия, но допусна драматичен обрат и загуби с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6.

Последната среща между двамата беше в четвъртфиналите на турнира в София през 2017 г. Димитров се наложи с 6:3, 6:3 по пътя към титлата в българската столица. През 2016 г. те се срещнаха още два пъти, като си размениха по един трисетов обрат - 5:7, 7:6 (2), 6:2 за Димитров в осминафиналите в Бризбейн и 2:6, 6:1, 7:6 (1) за Троицки във финала в Сидни, когато българинът пропусна точка за спечелването на титлата.

Първата среща помежду им беше през 2012 г. в първия кръг на турнира в зала в Базел. Димитров, който тогава опитваше да пробие при мъжете, надигра поставения под номер 8 Троицки с 6:2, 6:2.

Сърбинът има три титли в кариерата си и е достигал до 12-ото място в света. В момента той е 89-и в ранглистата. 32-годишният тенисист ще участва за десети път в "Ролан Гарос". Най-добрите му представяния бяха през 2011, 2013 и 2016 г., когато достигна до четвъртия кръг в Париж.

Победителят от мача шестия двубой между Димитров и Троицки ще срещне във втория кръг чилиеца Николас Хари или американеца Джаред Доналдсън. Потенциален съперник на един от четиримата в третия кръг е поставеният под номер 30 Фернандо Вердаско. Испанският ветеран ще играе с японеца Йошихито Нишиока в първия кръг.

Джокович ще започне турнира с мач срещу квалификант. Във втория кръг шампионът от 2011 г. може да срещне ветерана Давид Ферер, който също стартира срещу тенисист от квалификациите. В третия кръг потенциален съперник на сърбина е друг испанец - поставения под номер 13 Роберто Баутиста Агут.

Другите поставени в тази трета четвърт на основната схема са белгиецът Давид Гофен (№8), испанецът Пабло Кареньо Буста (№10), австралиецът Ник Кириос (№21) и французинът Гаел Монфис (№32).

Световният номер 1 Рафаел Надал, който преследва 11-а титла в Париж, ще започне защитата на трофея срещу украинеца Александър Долгополов. Първият поставен, който може да застане на пътя на испанеца, е французинът Ришар Гаске в третия кръг.

Другите поставени в първата четвърт на схемата са финалистът от US Open Кевин Андерсън (№6), Диего Шварцман (№11), Джак Сок (№14), Филип Колшрайбер (№22), Денис Шаповалов (№24) и Фелисиано Лопес (№28).

Александър Зверев и Доминик Тийм, които са определяни от специалисти и букмейкъри като най-големите претенденти за трона на Надал, се събраха в най-долната четвърт на схемата.

Зверев стартира срещу бившия номер 1 при юношите Рикардас Беранкис, а Тийм ще играе с квалификант.

Германецът и австриецът мога да се срещнат в четвъртфиналите. В техния поток обаче попаднаха още няколко сериозни имена, сред които шампионът от 2015 г. Стан Вавринка и Кей Нишикори.

Във втората четвърт на схемата водач е финалистът от Australian Open Марин Чилич. Хърватинът ще играе с австралиеца Джеймс Дъкуърт в първия кръг.

Другият най-високо поставен играч в този поток е Хуан Мартин дел Потро, който започва турнира срещу французина Никола Маю.

Dnevnik.bg