Българският национален отбор по волейбол започва участието си в Лигата на нациите. Първото предизвикателство пред водения от Пламен Константинов състав е Китай.

Двата отбора ще се срещнат днес в 14.30 часа в Нинбо. Мачовете от турнира ще се излъчват по платения канал "Макс спорт 1" (доскоро "Мтел спорт 1"). От А1 обявиха, че първите три срещи ще бъдат предавани безплатно в страницата на канала във "Фейсбук".

В първата състезателна седмица българският отбор е в Китай за мачове с домакините, Аржентина и САЩ. След това националите ще имат две домакинства, за които федерацията е платила по 100 хил. долара. 

От 1 до 3 юни в "Арена Армеец" в София са мачовете със Сърбия, Русия и Австралия. Две седмици по-късно във Варна предстоят двубои с Франция, Канада и Бразилия.

До миналата година Лигата на нациите се казваше Световна лига. След промяната комерсиалният турнир за националните отбори се насочва към търсене на по-широка аудитория и увеличаване на приходите. Ключов партньор на международната федерация стана водещата маркетингова компания IMG, която пое организацията на турнира.

Според правилника 12 от 16-те отбора са с дългосрочно гарантирано място в турнира. Това са Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия.

Българският национален отбор има сигурно място в елита само този сезон. Съставът е заедно с Австралия, Канада и Южна Корея в групата на т.нар. "претенденти" и от резултатите му зависи дали ще запази мястото си при най-добрите.

В следващите пет седмици предстоят мини турнири с по четири отбора, като се води общо класиране. След изиграването им се определят финалистите - домакинът Франция, както и петте най-предно класирали се отбора.

Българският отбор започна подготовката си за новия сезон в началото на май. На път към Китай съставът изигра две приятелски срещи с Русия, като допусна загуби.

Акцентът тази година пада върху световното първенство, на което страната е домакин съвместно с Италия (9-30 септември).

В момента селекционерът Константинов е изправен пред проблеми, свързани с отсъствието на контузени състезатели. Най-големият от тях е липсата на Цветан Соколов.

Дневник