"Аскеер" 2018 за режисура, както и за най-добро представление фондация "Академия Аксеер" отсъди на Иван Пантелеев и неговата постановка "NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, Народен театър "Иван Вазов". то.

Актьорът Васил Михайлов получи награда "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство.

Церемонията се проведе в Деня на славянската писменост и култура в театъра. Наградите се връчват за 28-ми път. Фондация "Академия Аскеер" връчва националните награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

 За съвременна българска драматургия журито избра сред номинираните постановката "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова в Народен театър "Иван Вазов", постановка Бойка Велкова.

Фондацията даде наградата за главна женска роля на Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов". С вълнението и трогателната си реч актрисата успя да развълнува и просълзи публиката.

Захари Бахаров взе статуетката за водеща мъжка роля за изпълнението на Бай Славе в "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 "Валентин Стойчев".

Малин Кръстев получи Аскеер за поддържаща мъжка роля за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала".

Ана Пападопулу спечели наградата за поддържаща женска роля за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов".

Веселин Петров взе статуетката за изгряваща звезда за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят eлен" по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър "Азарян", Национален дворец на културата. Наградата му връчи голямата актриса Татяна Лолова.

Нина Пашова спечели за костюмография в "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева, и за "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов".

Фондацията отличи Петър Дундаков за театралната музика във "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"

Марина Райчинова беше отличена за сценографията на "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София".

"Лисичета" от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева в Народния театър, "Зимата на нашето недоволство" на същата режисьорка в "Зад канала" и "NeoДачници" на Иван Пантелеев, отново в Народния, бяха представленията с най-много заявки за статуетки "Аскеер". Номинациите са подбрани след 100 разгледани кандидатури.

Съставът на журито, което определи носителите на престижната театрална награда, е Ангелина Славова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д.н. Виолета Дечева, Жорета Николова, Илка Зафирова, Милен Миланов, Невена Калудова, Розалия Радичкова, Свежен Младенов и Станка Калчева. В гласуването не участват членове на журито, които са разглеждани за номинации и номинирани. Тази година това са Станка Калчева, която бе предложена за номиниране в категория Водеща женска роля и Жорета Николова, която бе предложена за номиниране в категория Поддържаща женска роля.

Дневник