Левски" е последният български участник в европейските клубни турнири. Сините постигнаха убедителна победа с 4:1 срещу "Черно море" в директен двубой за място квалификациите на Лига Европа.

Габриел Обертан, Серджиу Буш, Васил Панайотов и Иван Горанов донесоха успеха на "Левски", който във втора пореден сезон трябваше да измине най-дългия път към евротурнирите.

Тимът на Делио Роси имаше много голямо превъзходство срещу "Черно море", създаде доста голови положения пред вратата на съперника и завърши сезона по позитивен начин навръх 104-годишнината от основаването на клуба.

 Преди година "Левски" отново завършиха трети в Първа лига и отидоха на бараж. Тогава сините оцеляха след изключително драматичен мач и цели 22 дузпи срещу новака "Верея", за да се класират за Лига Европа.

Този път "Левси" се справи много по-убедително на стадион "Георги Аспарухов". Обертан и Буш дадоха спокойствие на домакините с попадения през първото полувреме, в което "Черно море" беше категорично надигран и не успя да създаде нито едно чисто голово положение пред Божидар Митрев.

Гостите от Варна влязоха плахо в мача. Играчите на "Левски" отправиха няколко безобидни удара в началото. В 23-ата минута сините стигнаха до попадение. След атака на сините по левия фланг отбраната на "Черно море" не успя да изчисти добре топката. Тя попадна в Гомес, който проби към дъгата на наказателното поле и пусна извеждащ пас за Обертан. Французинът пое добре топката с десния крак, а с левия я изпрати под гредата.


В 39-ата минута "Левски" удвои преднината си. Хали Тиам отне топката и пусна чудесен далечен пас през центъра за Буш. Румънецът се обърна към вратата, напредна и изведе вляво Горанов. Левият бек достави перфектно центриране във вратарското поле, а Буш се хвърли на шпагат и засече топката на метър от голлинията. Само минута по-късно Паулиньо пропусна страхотна възможност за трети гол.

В началото на второто полувреме "Черно море" опита да промени ситуацията на терена и заигра по-добре. Десет минути след почивката гостите от Варна се върнаха в мача. Ндонгала се пребори с Горанов на левия фланг, след което проби в наказателното поле. Топката му беше избита, но попадна в останалия непокрит Фенуш, който спокойно я насочи в долния десен ъгъл на Митрев.

Последваха силните минути за "Черно море". В 63-ата минута Митрев едва не беше изненадан при опит за центриране на Георги Илиев, а десет по-късно вратарят на "Левски" трябваше да спасява изстрел на Фенуш.

В ответната атака надеждите на гостите от Варна бяха прекършени след страхотен гол на Панайотов. Горанов центрира отляво, Буш върна топката назад за Панайотов и полузащитникът я изпрати в горния десен ъгъл с изстрел от дъгата на наказателното поле.

Седем минути преди края на редовното време "Левски" окончателно сложи точка на спора. Горанов направи поредния си пробив отляво. Последва центриране, при което Илиас Хасани спря топката с ръка. Главният съдия Георги Кабаков отсъди дузпа, а Горанов не сгреши от бялата точка.

Дневник