Назначеният в сряда за премиер на Италия Джузепе Конте пое ангажимент да приложи обща програма, изготвена от антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Тя предвижда край на затягането на коланите. Правителството иска да намали публичния дълг не чрез данъци и строги икономии, а "с увеличаване на брутния вътрешен продукт чрез даване на тласък на вътрешното търсене".

Друг основен момент от правителствената програма е въвеждането на плосък данък от 15 процента за физическите лица и 20 процента за фирмите. Предвижда се изплащане на базов доход от 780 евро на месец за живеещите в крайна бедност, намаляване на пенсионната възраст, въвеждане на минимална работна заплата.

В областта на миграцията ще се отдава приоритет на експулсирането на незаконни мигранти и борба срещу бизнеса с мигранти, включително срещу каналджийските мрежи. Ще бъде изготвен регистър на имамите и ще бъдат затворени всички неофициални молитвени центрове.

Двете формации потвърждават принадлежността на Италия към атлантическия алианс и виждат САЩ като приоритетен партньор. Те обаче предвиждат и отваряне към Русия, "която не трябва да бъде смятана за заплаха, а за икономически и търговски партньор". Затова според тях трябва да бъдат вдигнати антируските санкции.

Те предлагат още драстично намаляване на броя на депутатите от 630 на 400 и на сенаторите от 318 на 200, всички те да бъдат избирани пряко и да нямат право да сменят парламентарните си групи.

Други цели, залегнали в програмата, са борба с корупцията, затягане на мерките срещу конфликтите на интереси и засилване на автономията на регионите.

Дневник