Правителството на Холандия обяви в петък, че смята руската държава за отговорна за ролята ѝ в свалянето на малайзийския пътнически самолет преди почти 4 години в Източна Украйна и затова трябва да плати обезщетение на роднини и близки на загиналите 298 души.

В изявление на правителството се допълва, че е възможно следващата стъпка да е представяне на случая пред международен съд или организация, които да посочат виновниците. В текста се посочва, че и Австралия споделя същата позиция за ролята на Русия.

Полет МН17 на "Майлайзийските авиолинии" бе свален на 17 юли 2014г. в Източна Украйна и в четвъртък международната разследваща комисия обяви, че това е станало с ракета, изстреляна от зенитна система, принадлежаща на руската армия.

Москва категорично отхвърля каквото и да е участие и вина за случилото се, външното министерство отново нарече изводите опит за преднамерена манипулация, а президентът Владимир Путин - че няма как да признаят разследване, в което Русия не участва на равноправни начала. В Международната разследваща група участват Холандия, Малайзия, Украйна, Белгия и Австралия.

"Призоваваме Русия да поеме своята отговорност и изцяло да сътрудничи на процеса за установяване на истината и постигане на справедливост за жертвите на полет МН17", заяви външният министър Стеф Блок. "Холандия и Русия призоваха днес Русия да започне диалот с цел намиране на решение, водещо до справедливост за огромното страдание и щети, нанесени от свалянето на полет МН17."

Междинният доклад на разследването не посочи кои може да са виновниците или поне от коя държава са, но съобщи, че от първоначалните стотина лица броят им е сведен до няколко десетки. Днес Блок каза пред репортери, че разкритията "сочат към директно участие на Русия".

Министърът разясни, че процедура за търсене на отговорност на Москва за нарушаван ена международно законодателство е нещо различно и успоредно на продължаващото разследване за изясняване на персоналната престъпна отговорност на извършителите.

dnevnik.bg