Либералната партия "Граждани" поиска от испанския премиер Мариано Рахой да свика предсрочни избори и предупреди, че в противен случай ще подкрепи вота на недоверие, внесен от социалистите. Това каза генералният секретар на организацията, цитиран от "Ел Паис" и "Ла Вангуардия".

Изявлението на "Граждани" дойде часове след като лидерът на най-голямата опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия - внесе вота в парламента.

Педро Санчес, чиято партия PSOE е втора политическа сила и рискува да остане трета (след "Граждани") според анкетите, обяви мярката заради така наречения случай "Гюртел".

Въпросният корупционен скандал разтърси партията на Рахой и разклати позициите на самия премиер две години преди редовните национални избори, насрочени за края на 2020 г. и в навечерието на гласувания за местна и автономна (на административните единици, съставящи Испания) власти и вот за европейски парламент догодина.

"Корупцията на (Народната партия) ликвидира този парламент," каза Вийегас дни след като бивш ковчежник на партията и други високопоставени членове бяха осъдени за нарушения като фалшифициране на сметки, търговия с влияние и данъчни престъпления и ще прекарат общо 351 г. в затвора.

"Граждани" сключиха в края на 2016 г. пакт за подкрепа на правителство на малцинството, водено от Рахой, чиято управляваща Народна партия взе едва около една трета от гласовете. Това позволи на Рахой да състави правителство, след като предишният вот половин година по-рано завърши с провал. Междувременно твърдата позиция на "Граждани" в каталунската криза ги изстреля напред в проучванията, след като в момента са едва четвъртата по големина партия в испанския парламент.

Генералният секретар Хосе Мануел Вийегас окачестви кабинета на Рахой като "слаб, безполезен и неустойчив". "Ако откаже да свика избори, сме готови да подкрепим вота", продължи Вийегас.

Според "Ла Вангуардия" и други партии са готови да последват примера на социалистите и "Граждани". Това е възможно да направи и Баската националистическа партия, на чиято подкрепа от няколко депутати в Конгреса се крепи мнозинството на Рахой.

Дневник