Папа Франциск е обещал до 2019 г. да посети България, Румъния или друга балканска държава. Това каза премиерът Бойко Борисов след аудиенцията си при папа Франциск, се вижда от видео във "Фейсбук" профила му. Борисов е дал писмена покана на папа Франциск да посети България до края на годината и получил обещание от него и неговите служители да мислят за посещение в България и на Балканите.

Борисов добави, че е говорил с владиката Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит, за да се подготвят за посещението с българския патриарх. Борисов е разказал на папа Франциск всичко, което правителството прави за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. "За да няма спекулации, целта на едно такова посещение е да не пада темата за Западните Балкани", каза Борисов. "Искаме просто да има мир на Балканите и да го превърнем в строителна площадка", добави той.

Премиерът на България и папа Франциск са разговаряли половин час, съобщи агенция "Фокус". Борисов изказал благодарности, че католическата църква е благословила българската азбука. Той подарил на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози, които да бъдат засадени в градината на Ватикана. Папата върнал жеста, като подарил на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожелал да служи на мира и да събира хората. Борисов възприел този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Българската делегация е посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн.

През вчерашния ден Борисов почете съвместно с македонския министър-председател Зоран Заев и представителите на делегациите на двете държави паметта на св. Кирил при гроба му в "Сан Клементе" в Рим, а по-късно двете делегации посетиха базиликата "Санта Мария Маджоре", където за първи път е благословена славянската писменост. Двамата премиери присъстваха и на молебен за здраве и успехи на българския народ, а по-късно бяха заедно и на прием в българското посолство в Италия.

Дневник