Една година, след като научава за болестта си и започва битката за живота си, днес Ники е здрав, чувства се отлично и е на бал, заедно със своите съученици.

Той и семейството му са признателни на неговите съученици и приятели, които го подкрепяха в трудните моменти, както и на всички познати и непознати хора от Шумен и извън града и страната, които помогнаха със средства, за да успее да започне лечението си.

„Днес Ники се чувства добре и здрав. Успя да си вземе всички изпити, за да завърши и дори се връща към спорта. Той има много силно развито чувство за самооцеляване. Може би силата на духа му изигра съществена роля, за да може да се справи. Той мина през изключително трудни периоди и наистина е трудно човек да си представи как някой може да излезе чист, спокоен и силен от това. Най-трудните моменти за него бяха след операцията, когато трябваше да стои обездвижен за период от три седмици, както и тогава, когато му присадиха стволови клетки“, разказа пред ШУМ.БГ майката на Николай Огняна Трайкова. Тя припомни, че последният курс от лечението е била лъчетерапията през януари-февруари, проведена с цел да не се получи рецидив на тумора. Преди това през ноември е била направена трансплантацията на стволови клетки, а през октомври беше операцията за премахване на туморното образувание, след което се наложиха още две по-малки операции. Към момента на всеки три месеца се извършват контролни изследвания, като междувременно Ники приема таблетки отново с цел превенция, заради риска от рецидив.

Майката Огняна обясни още, че ключово за успешното лечение е била бързата реакция на специалистите в клиниката в Турция. Случаят на Ники е бил изключително сложен, заради специфичното място на тумора. Заради това специално предаване за Ники направил и телевизионният канал CNN Turk. В него, като причина за успеха била изтъкната най-вече бързата намеса на лекарите, но също така и помощта, която Ники получава от шуменци.

„Ние получихме огромна подкрепа от хората. За една седмица събрахме близо 100 хил. лв., които ни бяха страшно необходими, за да започнем лечението, тъй като средствата трябваше да се преведат авансово. Това че парите бяха събрани толкова бързо беше от изключително значение“, каза Огняна. Тя допълни, че цялото лечение е струвало около 400 хил. лв., като около 110 хил. лв. са дошли от Фонда за лечение на деца, но за да получат това финансиране отново е коствало много усилия. „Имахме късмет да получим тези средства от Фонда, но ни костваше изключително много нерви. Буквално ни разиграваха. Докато кажат, че ни отпускат парите, в следващия момент казваха, че трябва още проверки и документация. Ако не бяха хората, които събраха бързо парите, де факто нямаше да успеем толкова бързо да започнем лечението. Поднасям на всички огромните си благодарности. Наистина нямам думи, с които да ги изкажа“, разказа още майката.

Днес тя изпрати своя син на бал, заедно с неговия клас от ПЕГ „Никола Вапцаров“.  Зрелостниците се събраха в двора на гимназията.

„Изключително щастлив съм, че съм тук днес, защото наистина за мен това беше много трудна година. Преживях много, но с помощта на хората, които ми помогнаха, с помощта на семейството и на лекарите, разбира се, днес мога да съм тук с моя клас и моите приятели и да се забавлявам“, каза Ники. Днес той все така устремено гледа напред към своите цели – кандидатстване във висше учебно заведение. „Тази година искам да остана тук и да преосмисля всичко, а догодина да кандидатствам в университет в Англия. Мечтата ми е да уча програмиране. Искам да работя точно това, тъй като ми е хоби от малък, а когато работата ти е хоби, тя върви“, каза Ники.

ШУМ.БГ