Поради внезапно възникнала авария по главен водопровод от ПС „1300” днес, 25.05.2018 г., ще бъде прекъснато водоподаването на град Шумен и селата Дибич, Белокопитово, Панайот Волов.

Това съобщиха от ВиК-Шумен в 18,10 часа.

„Започва работа по  отстраняване на аварията. Информация за възстановяване на водоподаването ще бъде публикувана допълнително“, се казва още в писмото на ВиК.

За ШУМ.БГ дежурният в дружеството уточни, че тръбата е гръмнала около 16,30 часа.

По-късно от пресслужбата на водоснабдителното дружество съобщиха, че аварията е в района на Белия баир и че цялата налична техника и жива сила на ВиК работи за отстраняването й. 

„Надяваме се до няколко часа да възстановим водоподаването, но срокът, с който можем да се ангажираме е 6,00 часа утре сутринта“, добавиха оттам. 

Припомняме, че тази сутрин водата бе спряна във високите части на Шумен поради профилактика на съоръжения на „Енерго Про“.

В 7,30 часа в събота от ВиК съобщиха за ШУМ.БГ, че аварията е отстранена и в момента водопроводната система се пълни с вода.

В 11.57 часа дежурният от ВиК обясни за ШУМ.БГ, че вода се очаква да има в 90 % от домакинствата около 13 - 13,30 ч. Най-късно водата ще стигне до  кварталите "Еверест", "Боян Българанов" и "Дивдядово".

По думите на специалиста забавянето е дошло от това, че аварията е извън града, голяма е и е на водопровод с голям диаметър. "Отнема много време първо да се изпразнят тръбите, след това да бъде извършен ремонтът и след това - да се зареди отново системата. Когато ремонтът е планиран, успяваме да подготвим нещата и да пуснем водата своевременно, но в случая не беше така и се получи голямо забавяне", обясни още дежурният диспечер.  

ШУМ.БГ