Кристофър Фрум направи един от най-великите обрати в историята на Обиколката на Италия, спечелвайки най-тежкия етап в тазгодишното 101-о издание. Лидерът на "Скай" започна деня четвърти с пасив от 3.22 минути от розовата фланелка Саймън Йейтс, но спечели етапа, който го изкачи на първото място. Фрум атакува абсолютно сам 80 км преди финала и стигна първи на изкачването Жаферо.

Четирикратният шампион в "Тур дьо Франс" и победител от миналата година във "Вуелта Испания" направи огромна крачка към крайната победа в Джирото. Той измина разстоянието от 185 км между Венария Реале и Бардонекия за 5:12.26 часа.

Колоездачите, които бяха пред Фрум в класирането преди етапа загубиха много време. Носителят на розовото трико Саймън Йейтс изоставаше с над 16 минути 60 километра преди финала. Том Дюмулен загуби най-малко време, пристигайки с изоставане от 3.23 минути. Холандецът завърши етапа на пето място. Преди него бяха Ричард Карапас (+3 минути), Тибо Пино (+3.07) и Мигел Анхел Лопес (+3.12).

Доменико Поцовиво пък изхвърча от призовата тройка, след като финишира на на 8.22 минути след Фрум.

Фрум постигна 35 км/ч средна скорост за етапа, като само 31 състезатели успяха да финишират на по-малко от 30 минути изоставане от британеца. Саймън Йейтс финишира на 38.50 минути след Фрум, обграден от почти целия отбор на "Мичълтън Скот".

Етапът включваше четири тежки височини, три от които над 2000 метра надморска височина, включително и най-високата точка в тазгодишното Джиро – Коле деле Финестре (Чима Копи). Колоездачите преодоляха общо 5200 метра разлики във височините.

"Никога досега не съм правил нещо подобно, но знаех че няма смисъл да чакам до последната височина. Трябваше да наваксвам повече от три минути, затова направих нещо лудо. Имах добри крака и след като атакувах видях, че зад мен няма никой", каза Фрум след етапа.

Той благодари на състава на "Скай" за работата, която свърших съотборниците му.

"Отборът свърши много като елиминира Йейтс за начало и след това трябваше аз да се отплатя за здравата работа. Утре обаче ни чака още по-труден етап, затова гледах да оставя нещо в запас и за последния планински етап", добави британецът.

Директорът на "Скай" сър Дейвид Брейлсфорд беше много емоционален след края на етапа. Той обясни, че планът е бил просто тимът да има колоездачи в челото, които да помагат на Фрум, но след това тактиката се е променила.

"Чувствам се горд. Крис е страхотен колоездач и просто днес го показа за пореден път. Ние не сме спирали да вярваме в неговите сили. Знаем, че Джирото ще се реши именно в тези последни дни в планините, които на практика са един блок", каза Брейлсфорд.

След епичния 19-и етап Фрум излезе с преднина от 40 секунди пред Дюмулен. Пино е трети с пасив от 4.17 минути, а след него са Мигел Анхел Лопес (+4.57), Карапас (+5.44), Доменико Поцовиво (+8.03), Пейо Билбао (+11.08), Патрик Конрад (+12.19), Джордж Бенет (+12.35) и Сам Оомен (+14.18).

С обличането на розовото трико Фрум вече има в кариерата си точно 80 дни в лидерските фланелки на трите големи обиколки – Джирото, Тура и Вуелта. С повече от него са единствено Мигел Индураин (93), Жак Анкетил (110), Бернар Ино (125) и Еди Меркс (202).

Британецът спечели и 87 точки на височините през деня, което го изстреля на първо място в класирането за синьото трико за най-добър катерач, Той вече има 123 точки, а Йейтс е втори с 91.

Етапът, който беше чакан с голямо нетърпение, заради проблемите на Саймън Йейтс в предишния ден, започна вихрено. В първите 35 километра не успя да се оформи избягала група, заради много високата скорост. Тя беше над 50 км/ч, но със започване на първата височина "Скай" и "Астана" опитаха да пратят състезатели в откъсването, което доведе до яростно преследване от състава на "Мичълтън Скот".

Тимът на Саймън Йейтс започна да хаби ресурси много рано в етапа и при втората височина в етапа Коле деле Финестре стана много интересно. От "Скай" наложиха здраво темпо и от самото начало носителят на розовото трико остана на самата опашка. Групата беше много редуцирана от Салваторе Пучо, чието здраво темпо дори изръси Йейтс.

Във втората част на височината, която беше по пътища с чакъл, а не асфалт, Давид де ла Крус и Кени Елисонд започнаха да работят много здраво за Фрум и разликата с Йейтс се увеличаваше прогресивно. Около 80 км преди финала Фрум тръгна сам и никой не успя да последва ускорението му. По шосето нямаше никой преди лидера на "Скай", но той не погледна назад нито за миг.

Зад него се оформи група от Том Дюмулен, Тибо Пино, Мигел Анхел Лопес и Ричард Карапас. Малко по-назад беше съотборника на Пино – Себастиен Райхенбах. Третият в класирането преди етапа Доменико Поцовиво също губеше много време, като беше с Ваут Пулс в друга изостанала група.

При преодоляване на Финестре (2178 м), където се връчи и Чима Копи (премията за най-висока точка в Джирото), Фрум имаше аванс от една минута пред групата на Дюмулен, а след спускането тя стана 1.32 минути.

Йейтс пък изоставаше с 16.32 минути около 60 километра преди финалната линия.

Британецът направи изумително спускане от височината, като слезе от нея само за 12.15 минути със срдна скорост над 53 км, а Дюмулен го направи за 13.05 минути.

Високото темпо на четирикратния шампион в "Тур дьо Франс" продължи и на изкачването от трета категория Сестриере, на което реално караше срещу Райхенбах. Преди финалното изкачване за деня от първа категория Бардонекия до ски курорта Жаферо, разликата между Фрум и Дюмулен вече беше над 3 минути.

В групата на преследвачите обаче Мигел Анхел Лопес и Ричард Карапас не искаха да работят и да дават смени. Двамата южноамериканци, които се борят за бялата фланелка оставиха Райхенбах, Дюмулен и Пино да вършат цялата работа.

На последното изкачване в групата на преследвачите имаше поредица от атаки основно от двамата южноамериканци и Тибо Пино. Дюмулен караше със собствено темпо, но в последни километър изгуби контакт с останалите и пристигна с 20 секунди след Пино и останалите.

Пред тях Фрум не показа никакво отпускане и успя да финишира спокойно първи. Британецът дори имаше сили да отпразнува успеха си, с победоносно вдигане на ръката.

"Това е едино от най-великите представяния в Джирото, които аз съм виждал през живота си. Той наистина доказа, че е един много силен колоездач, който никога не се предава. Честно казано не мислех, че е възможно Фрум днес да облече фланелката, но това просто показва колко велик спорт е колоезденето", каза след финала анализаторът на RAI и победител в Джирото от 2000 г. Стефано Гарцели.

Със само 40 секунди, които разделят първите двама, битката за розовото трико ще продължи и в предпоследния етап в събота. 20-ият етап между Суза и Червиния е с дължина от 214 км, като в първата си половина е изцяло равнинен. В последните 80 километра обаче има серия от три изкачвания от първа категория – Кол Цечоре (16 км), Кол де Сан Панталеон (16.5 км с наклон от 7.2%) и Червиния (19 км с наклон 5%).

Дневник