Изключете устройствата си, работещи с "Алекса", незабавно! Получих записи от къщата ви... Говорехте си за дървени подове."

Това казал по телефона американски служител на ръководителя си, след като получил аудио файлове с разговор на шефа и и съпругата му без тяхно съгласие. Когато чула темата на разговора, "подслушваната" двойка повярвала.

Преди дни личният асистент "Алекса", разработен от "Амазон" за безжично управление на услуги и задействане на приложения с гласово разпознаване, записа разговор на семейство от Портланд, Орегон, и го изпрати на произволен контакт. "Амазон" обясни как се е стигнало до него, разказват "Блумбърг" и Би Би Си.

"Алекса, изпрати съобщение"

Пред свързания с телевизия Ей Би Си канал KIRO7 един от потърпевшите - жена на име Даниел - разказа, че преди да получи обаждането, се шегувала със съпруга си, че "Алекса" може да слуша разговорите им. Двамата използват устройства на "Амазон", за да контролират осветлението, отоплението и алармената инсталация.

От "Амазон" смятат, че "Алекса", която работи с изкуствен интелект, вероятно се е задействала от думи на участниците в разговора, които е разпознала като команди.

Личният асистент, използван от устройството за гласово разпознаване Amazon Echo, изглежда е дочул дума, звучала като "Алекса", а по-късно - други фрази, грешно сметнати за команда "изпрати съобщение". След като попитала "На кого?", Алекса "дочула" име, което "открила" в списъка с контакти на потребителя.

Попитала и дали това е името и "дочула" потвърждение, казва представител на "Амазон" пред Би Би Си. "Колкоти и невероятно да звучи тази последователност на събитията, изследваме начините да направим подобни случаи дори още по-малко вероятно."

Последиците

Според Даниел двойката не е чула ясни предупреждения от "Алекса", че се е задействала. Семейството получило извинение от "Амазон" и обяснение, че асистентът опитал да "познае" думи в разговора.

"Блумбърг" е получила от "Амазон" същото обяснение. Агенцията отбелязва, че случката повдига въпроси за защитата на личната неприкосновеност в момент, когато устройства като "Амазон ехо" и "Гугъл хоум" - използващи "Алекса" и други асистенти и други уреди, свързани с интернет - все повече се появяват в домовете на американските потребители. Те могат да извършват редица дейности от възпроизвеждане на музика до онлайн пазруване с гласови команди.

Тази година над 60 млн. потребители в САЩ са използвали устройства за гласови команди поне веднъж месечно, а над 40 млн. от тях използват устройства на "Амазон" според консултантската компания eMarketer.

Проблемът се задълбочава от риска от бъгове или хакерски атаки, които могат да нанесат щети при подобни ситуации, докато сензорите стават все по-често разпространени в домовете.

Дневник