В най-големия град и основен бизнес център на Бразилия Сао Пауло беше обявено извънредно положение. Това наложи да се отменят второстепенните административни услуги, за да пести гориво на фона на стачка на шофьорите на тирове, която от пет дни блокира основните магистрали на страната, съобщава БТА.

Градските власти уточниха, че извънредното положение ще им позволи да конфискуват частни стоки като горива, складирани по бензиностанции, и да правят покупки без стандартните бюджетни и тръжни процедури. Президентът на Бразилия Мишел Темер обяви, че решил да изпрати армията да възстанови движението по жизненоважните пътища, ако шофьорите не сложат край на протеста.

Късно снощи властите постигнаха споразумение с няколко групи, представляващи протестиращите, да спрат протестните действия за 15 дни.

Стачката на шофьорите на камиони започна в понеделник, след като държавната петролно-газова компания "Петробраз" (Petrobras) обяви ново поскъпване на дизела. Според постигнатото вчера споразумение компанията ще намали цената на дизела с 10 процента за един месец.

Блокадите в повечето щати обаче продължават, тъй като има множество несъгласни с договореното. В акциите из цялата страна се включиха над 1 милион души.

Стачката причини дефицит на основни стоки и в много градове се усеща недостиг на бензин, някои хранителни продукти и дори керосин. От летището на столицата Бразилия са отменени поне девет полета заради недостига на авиационно гориво. Летището продължава да работи, но приема само самолети, които след това ще могат да продължат пътя си без дозареждане, посочиха летищните власти.

Столицата, разположена в центъра на страната, е особено силно засегната, защото се снабдява с горива с камиони от крайбрежието. Напълно е спряло производството на автомобили. Затворени са стотици училища и университети в няколко щата.

Дневник