Ако има отбор, който знае как се печелят титли от най-високо ниво в Европа, това е "Реал" (Мадрид). Ако има отбор, който воден от собствената си магия, е способен да сътвори футболно вълшебство, това е "Ливърпул". Тази вечер в 21.45 ч. в Киев двата отбора се срещат в спор за трофея в Шампионската лига.

"Реал" направи това, което никой друг не беше постигал преди това, откакто турнирът се провежда в настоящия си формат. Белите първи успяха да защитят титлата си. С триумфа си преди година мадридчани стъпиха на европейския връх за 12-и път. Сега отборът се надява да удължи властването си.

Срещу себе си обаче "Реал" има "Ливърпул". Вдъхновеният от Мохамед Салах отбор изживява своята приказка. Мърсисайдци мечтаят да повторят подвига си от 2005 г., когато станаха европейски шампиони след незабравимия обрат от 0:3 до 3:3 срещу "Милан" и последвалите дузпи в лудата вечер в Истанбул.

"Реал" е по-мотивиран отвсякога и иска трета поредна купа", заяви Зинедин Зидан в едно от изказванията си в навечерието на наближаващия двубой. Колегата му Юрген Клоп отвърна, че в ДНК-то на "Ливърпул" е закодирано да печели големи отличия.

Съставите

Добрата новина за Зидан е, че ще може да използва всичките си футболисти. Разбира се, погледите са насочени към Кристиано Роналдо.

Носителят на "Златната топка" се надява да спечели Шампионската лига за пети път и да влезе в историята. Той вече вдигна купата веднъж с "Манчестър юнайтед", а след това още три пъти със сегашния си отбор.

Роналдо е голмайстор в Шампионската лига през последните шест години, а този сезон има 15 гола в 12 мача. Ако вкара тази вечер, ще стане първият футболист с голове в четири финала в турнира.

"Ливърпул" ще бъде без Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джо Гомес и Жоел Матип, които са контузени. Емре Джан е под въпрос заради проблем с гърба.

В основата на успеха на червените е Салах, който с представянето си донесе огромно вдъхновение и окрили тима. Египетският нападател си заслужи всички индивидуални награди във Висшата лига. Този сезон той има 44 гола в 51 двубоя, а в Шампионската лига е с 11 попадения в 14 срещи.

Вероятните състави
"Реал" (Мадрид): Навас; Карвахал, Варан, Рамос, Марсело; Каземиро, Кроос, Модрич, Иско; Роналдо, Бейл
"Ливърпул": Кариус; Александър-Арнолд, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън; Хендерсън, Милнър, Вайналдум; Мане, Фирмино, Салах

Думата на треньорите

"Ще играем в трети пореден финал и сме на прага на историческо постижение. Преди година всички казваха, че няма отбор, който да е печелил Шампионската лига два пъти поред, но ги опровергахме. Защо да не направим същото. Уверявам ви, че "Ливърпул" не са по-мотивирани от нас", каза Зидан.

"Да, ние имаме опит, но тук говорим за един мач, така че не можеш да разчиташ само на опит. Ние трябва да покажем, че заслужаваме трофея, а не да разчитаме на това, че сме го печелили преди. "Ливърпул" е голям клуб и те знаят как да печелят", добави французинът.

"Реал" (Мадрид) е по-опитният отбор, защото от много години играе с един и същи състав, спечели в последните два сезона. В живота обаче опитът не е единственото важно нещо. При нас ключови са желанието, отдадеността и работоспособността на моите играчи. Те са достатъчни да спечелиш всеки мач и затова обичам футбола", заяви Клоп.

"Не е лесно да покажеш смелост срещу "Сити" и срещу "Рома", но момчетата го направиха и заслужават да са на финал. Мисля, че "Реал" няма да смени начина си на игра заради нас. Те са много опитни и имат самочувствие, че другите трябва да се нагодят към тях. Те винаги са на много високо ниво за големите мачове", посочи германецът.

Статистиката

За "Реал" това ще бъде 16-и финал в най-силния европейски клубен турнир. До момента мадридчани са загубили само в три случая. Последният от тях е при поражението с 0:1 срещу "Ливърпул" през 1981 г. на "Парк де пренс".

През последните 20 години "Реал" спечели шест титли в надпреварата, като три от тях дойдоха след 2014 г.

"Ливърпул" е на финал за осми път. За последно червените станаха шампиони след обрата срещу "Милан" през 2005 г. Два сезона по-късно те отстъпиха с 1:2 срещу "росонерите" в Атина.

Англичаните са най-резултатният отбор в Шампионската лига през сезона със средно по 3.33 гола на мач.

Дневник