Глобалната платежна компания "Мастеркард" публикува Глобалния индекс на най-посещаваните с цел туризъм градове.

Пунта Кана, Доминиканска република, води в класацията на топ 10 градовете, където над 90% от нощувките през 2017 г. са били за ваканция или гостуване на роднини.

Списъкът включва и няколко по-малко познати дестинации, които допадат на туристи, които се интересуват от екотуризъм, почитатели на историята, любители на плажа и авантюристи.

Градовете с уникална култура, но фокус върху почивката и забавлението са:

    Пунта Кана, Доминиканска република (99.9%)
    Куско, Перу (98%)
    Джерба, Тунис (97.7%)
    Ривиера Мая, Мексико (97.5%)
    Палма де Майорка, Испания (97.2%)
    Канкун, Мексико (96.8%)
    Бали, Индонезия (96.7%)
    Панама сити, Панама (96.3%)
    Орландо, САЩ (94.1%)
    Пукет, Тайланд (93%)


Глобалният индекс на най-посещаваните градове показва, че някои градове по света припознават тенденцията и си създават имидж, базиран на забавлението, почивката и удоволствието, насочен към пътниците с подобни интереси, коментират от компанията.


Допълнителни данни от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard за 2018 ще бъдат пуснати по-късно през годината.

Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard оценява градовете на базата на броя нощувки на международни гости и похарчените от тях средства. Проучването предоставя прогноза за растежа на посетителите на съответните градове. Той изследва градове, в които концентрацията на посетители с различни от бизнес цели е най-голяма, като се позовава на проучванията за международните посетители на националните туристически бордове.

Дневник