Битът, облеклото, храната, занаятите, ритуалите и обичаите, воинското снаряжение и въоръжението през Средновековието ще бъдат пресъздадени за трети път по време на националния средновековен събор „Магическата Мадара”.

Празникът ще се проведе на поляните до Конника - национален символ на България този уикенд (23-ти и 24-ти юни), съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей – гр. Шумен, Национално дружество „Традиция” - клон Шумен и варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”.

По традиция, началното на събора ще съвпадне с Еньовден - древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство и езичество. Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст от земите на цар Самуил - ритуал иницииран през 2016-та.

В програмата /вижте файла под текста/ са включени също демонстрации на конна езда, двубои със сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък. Ще бъде пресъздаден животът в ромейски походен лагер, в лагер на българи от 8 – 10 век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, монетосечене, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка и много други.

ШУМ.БГ