Авиопревозвачите ще трябва да предоставят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) резервационните данни на пътниците и на екипажа на въздухоплавателните средства. Това са част от окончателните промени в Закона за ДАНС, които депутатите приеха днес.

Заложено е още Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС, създадено в края на миналата година, да извършва оценка на пътниците и екипажа, за да се предотвратят евентуални терористични нападения.

Освен това авиокомпаниите и ДАНС, ще трябва да съхраняват данните за срок от 5 години, а не за 6 месеца, както е сега. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението на обработването и за защитата на личните данни.

Въздушните превозвачи вече са задължени да предоставят на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа пък ще се предават непосредствено преди полета. Националното звено ще може да определя и други срокове за подаване на информацията, ако има данни за реална заплаха от извършване на престъпление.

Глобата за въздушен превозвач, който не предостави, забави или даде неточни данни ще е между 3 и 8 хил. лв.

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров обясни, че Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС ще предоставя информацията веднага до службите на другите страни от Европейския съюз. Той уточни, че при промяна на данните на някой пътник или член на екипажа, те ще могат да се променят непосредствено преди полета, като информацията автоматично ще се обновява.

По време на обсъжданията в пленарната зала се стигна до спор за разширените функции на ДАНС чрез даване на правомощия да организира и осъществява комуникацията на страната със задграничните ѝ представителства. Изключение се прави единствено за Държавна агенция "Разузнаване". От БСП поискаха към изключението да се включи и Служба "Военна информация", но предложението бе отхвърлено.

Дневник