Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима жители на Шумен за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в града. Това се казва в съобщение на Главна прокуратура.

Шуменците са задържани на 16 юни 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, Териториална служба БОП в Шумен, ОДМВР и Специализираната прокуратура. По време на операцията по задържането на участниците у тях и на десет претърсени адреса са намерени и иззети около 500 грама различни наркотици.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че в хода на разследването са използвани СРС. Вчера, по искане на наблюдаващия прокурор, Специализираният наказателен съд е наложил на тримата обвинени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ заради опасност да извършат нови престъпления и да се укрият.

От прокуратурата уточняват, че според събраните до момента доказателства повече от година групата е разпространявала различни наркотици, предимно марихуана, амфетамини, метамфетамини, дизайнерска дрога (чай за пушене), в т.ч. сред ученици в града. Участниците ползвали и други дилъри, които били длъжни всекидневно, или през ден, да се „отчитат“ на ръководителя на групата.

Според показанията на свидетели групата държала монопола на разпространение на лека дрога в Шумен и не допускала конкуренти на местния черен пазар. Помежду си участниците контактували чрез мобилно приложение, редовните клиенти пък си поръчвали желаните количества, използвайки кодови наименования - салата (за марихуана), сирене (за хапчета амфетамини) и т.н. „Да се видим за 10 или 20 минути“, означавало, че се иска дрога за 10 или 20 лева.

ШУМ.БГ