Не се управлява лесно в този див популизъм, обхванал и България и света. Под това мото мина цялото изказване на премиера Бойко Борисов, който откри в Пловдив Пловдивски икономически форум, който се провежда днес и утре. Подчерта, че форумът в Пловдив е естествено продължение на Делфийския икономически форум, който се проведе през март в Гърция, и посочи, че Делфи е място на оракули. Припомни едно от предишните имена на Пловдив - Филипополис, и се пошегува, че ако сме били като македонците, сме щели да кажем, че ние, а не Гърция, имаме нещо общо с това.

Похвали пред всички Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция "Околна среда" към Европейската комисия, който работел много за България, и предложи да му се издигне паметник, след като престане да работи това.

В около 25-минутна реч премиерът изреди всички заслуги на ГЕРБ за управлението на страната - инфраструктурните проекти, увеличените приходи в бюджета, положителните оценки от страна на рейтинговите агенции, започналото въвеждане на електронни услуги в администрацията и т н. За последното посочи, че е довело до отлив на кадри в КАТ и Агенция "Митници".

Отговори индиректно и на БСП по внесения от партията вот на недоверие към правителството. Чакай бе, не ви ли е странно – дойде ли БСП на власт, всички фондове спират, всеки път, и казват, че е заради работата на ГЕРБ, но като дойде ГЕРБ на власт, си вървят всички фондове. Призова членовете на БСП да кажат "едно благодаря" и попита риторично с кое ГЕРБ е вредна, като "сме докарали повече пари, че сме отсекли единствени в Европа мигрантската вълна".

Похвали и българската външна политика, като цитира изказване на "българския Конфуций" - политолога Иван Кръстев, за това, че България не проявила егоизъм и поставила на преден план, въпроси, отнасящи се до интересите на целия регион.

Изказа удивление, че санкциите в международен план са стигнали дотам, че компанията "Найк" отказала обувки на футболистите на Иран. Бива, бива санкции, но това вече надминава елементарните граници. Светът се вкарва в ситуация, от която само много мъдри политици може да го изведат, заключи Борисов в речта си, разпространена като видео от правителствената пресслужба.

Dnevnik.bg