Иран може да загуби от Испания втория си мач на световното, но иранските фенки имаха повод да празнуват. Жените в страната постигнаха победа срещу религиозните схващания и ограниченията.

В Иран дълги години съществуваше забрана за жените да присъстват на спортни събития, в които участват мъже. Нарушаването на правилата можеше да доведе до глоби и дори затвор.

Промяната обаче вероятно вече е започнала, след като официалният профил на националния отбор на Иран в "Туитър" публикува снимка на футболна фенка на стадион "Асади" в столицата Техеран. По-късно се появиха кадри на други жени, които са гледали на голям екран в столицата изявите на тима срещу Испания на световното.

Иран допусна загуба с 0:1 от иберийците, но имаше силна женска подкрепа по трибуните в Казан. Кръг преди края на груповата фаза отборът запазва шансове за класиране за осминафиналите въпреки поражението. Иран е на трето място с три точки, като изостава с една от Испания и Португалия.

"Те са тези, които спечелиха тази вечер. Надявам се да са първите от много други", каза капитанът на Испания Серхио Рамос след мача.

В изявление пред Си Ен Ен президентът на ФИФА Джани Инфантино съобщи, че е получил уверение от президента на ислямската република Хасан Рухани за вдигане на забраната на жени да присъстват на спортни събития.

Преди началото на шампионата швейцарецът обеща, че жените в Иран ще бъдат допуснати до стадионите много скоро. Тогава Инфантино изгледа на живо дербито на Техеран между "Естеглал" и "Персеполис", като изтъкна, че визитата му "може да помогне на много жени по света".

"Всичко, което искат, е да бъдат третирани като равни", написа Центърът за защита на човешките права.

Дневник