Фестивал на фестивалите", чийто домакин е музеят на открито "Етъра" край Габрово, представя традициите, свързани с храната в различни части на България. Проявата е тази събота и неделя - 22 и 23 юни и съвпада с честванията на празника на билките Еньовден.

Програмата предвижда дискусия на тема "Храната – поглед към традиционното и природосъобразното". Включени са организатори на кулинарни празници от различни места на България, базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия.

Ето списък на кулинарните фестивали, планирани до края на годината, чиито организатори ще участват в празника в "Етъра", за които "Дневник" успя да събере информация.

Голямото тошевско село Спасово отново ще бъде домакин на Празник на хляба, житото и Добруджа на 27 юли.
Събитието традиционно се провежда след края на жътвата и има за цел да покаже богатството, раждащо се на най-плодородния чернозем.

Великотърновското село Никюп се готви за VІІ-то издание на Фестивала на динята на 4 август. Проявата се е утвърдила като весел летен празник за местните хора - със забавни игри, шествие с динени фенери, карвинг демонстрации и надяждане.

Международен кулинарно-фолклорен фестивал "Банатски вкусотии – традициите на моето село" ще се състои за 8 път в плевенското село Асеново на 11 август. Идеята се ражда след посещение на читалищни дейци от селото в унгарският град Козард. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти ще има в пловдивското село Куртово Конаре в края на втората седмица на септември - 8-ми и 9-ти. Първият фестивал на най-използваните в българската кухня зеленчуци се е състоял през 2009 г. и оттогава всяка година събира многобройна публика.

Фестивалът на домашната ракия и рок музиката "Ракия-магия" се провежда в село Ганчовец, община Дряново през септември. Идеята за фестивала се ражда при заснемането на документален филм в селото. След това "Ракия-магия" се превръща в очаквано събитие за жителите на с. Ганчовец и околността, както и за всички ценители на най-българското питие и на блус и рок музиката, се казва в сайта на общината. Над 50 избрани домашни ракии се състезават за престижното първо място и традиционната награда – 50 литрово буре. С жури професионално се оценяват качествата на ракията, като се определят 10 финалисти. От тях, на втори кръг се избират първо, второ и трето място, като на състезателите се връчват престижни награди и грамоти. За първи път се провежда през 2008 година.

Панаирът на царевицата е вписан в тазгодишния културен календар на община Исперих за 1- 5 октомври. Очакват се възстановки на ритуали, работилница за деца и царевични игри, както и конкурс за мис Царевичка и мистър Царевичко.

Майстори-сладкари и любители-кулинари ще се заемат с производство на тиквеници на 13 и 14 октомври в Севлиево. Празникът на тиквата в града има своята традиция и запомнящи се постижения - през 2007 г. дължината на тиквеника е достигнала 198 метра, а на следващата - 209 метра.

Старозагорското село Голямо Дряново е домакин на Национален фестивал на ореха. Фестът се провежда през октомври под патронажа на на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Орехът от десетилетия е в бита на жителите на село Голямо Дряново. Смята се, че тук се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст от 500 години, в чест на който, през 1965 г. е издадена пощенска марка. Тук, в Голямо Дряново, се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове, разположени на площ от над 2500 декара.

За октомври е планиран и фестивалът "Гозбите на Добруджа", чийто домакин е силистренското село Сребърна. Автори на домашни гозби се състезават за най-сполучлива рецепта. Според публикации в медиите през миналата година като най-успешни са били оценени сиромашката гозба и сиромашкият хляб - пример за това как хората са оцелявали и в годините със слаба реколта.

Празник на еленския бут вече е традиция в едноименния град и тази година ще се състои между 26 и 28 октомври 2018 г. за седми път. Провежда се всяка последна събота на месец октомври, като идеята е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден. Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна, се казва в сайта на туристическия борд на града. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже.

Датата на Празника на картофа в Самоков все още не е обявена след като градът го организира за пръв път миналата година след прибирането на реколтата. Очаква се, че ще се проведе през октомври. Празник на картофите ще има и в Клисура на 26 октомври, а проявата е с дълга традиция и през тази година е 32-рото й издание.

"За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени" - това е мотото на селския Празник на райската ябълка, който тази година ще се проведе за 12-ти път в средата на ноември. Райската ябълка е най-известният символ на старозагорското село. Дървета с оранжевия плод има в повече от 150 къщи в селото. Според историческите данни първите 16 дръвчета донесъл в Хрищени през 30-те години на миналия век, местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата, твърдят организаторите.

Годишният празничен календар завършва с Празник на пелина в старозагорското село Змейово. Той се провежда всяка година в уикенда преди Коледа. Събира производители, които предлагат свои варианти на рецептата, а експерти оценяват продукцията по пивкост, цвят, аромат, бистрота. Всички останали посетители просто се наслаждават на дъхавата напитка.

Дневник