Десетки хиляди турци изразиха вчера на предизборен митинг в Измир подкрепа за Мухарем Индже, основния противник на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в неделя, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Организаторите казаха, че 2.5 млн. души са участвали в демонстрацията, но този брой не може да бъде потвърдена от независим източник.

Според анализатори Индже може да се изправи на втори тур на 8 юли срещу Ердоган за най-високия държавен пост. "Ердоган е изморен и изолиран, арогантен мъж, който не изпитва уважение към народа си", заяви Индже пред тълпата. "Турция иска да диша, иска мир, иска спокойствие", каза той в интервю за АФП. "Не изтощен човек, не човек, който крещи и се гневи. Някой по-млад със свежа кръв", заяви 54-годишният политик, с 10 години по-млад от Ердоган.

Кандидат на основната опозиционна формация, Републиканската народна партия, Индже се наложи като най-върлия критик на Ердоган, който царува на турската политическа сцена от 2003 г.

От своя страна, Индже се ангажира, ако бъде избран, да управлява, без да изключва никого. "Забулена или не жена, ляв или десен, турчин или кюрд, алевит или сунит", каза той.

По същото време президентът Ердоган направи първото символично кацане на третото летище в Истанбул, един от големите проекти, които често изтъква в кампанията си за изборите в неделя. То трябва да бъде частично открито на националния празник на Турция.

"Ако е рекъл Аллах, нашето летище ще се превърне в марка, която ще стигне далеч отвъд нашите граници", заяви той при пристигането си в Истанбул след митинг в южния град Газиантеп.

Разположено на европейския бряг на Истанбул, близо до Черно море, това ще бъде "най-голямото летище в света" според Анкара със своите 67.5 милиона квадратни метра. Ердоган каза, че до 2023 г. то ще може да обслужва по 150 млн. пътници годишно, а при откриването си вече ще е "едно от трите най-големи" с възможност да обслужи около 90 млн. души за година. 

Дневник