Министрите на финансите от Еврогрупата не са постигнали споразумение за създаване на общ бюджет на еврозоната, какъвто бе предложен от Германия и Франция. Това заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси след края на заседанието на Еврогрупата късно тази нощ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Дискусията ще бъде възобновена на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни.

"Споразумението на канцлера (на Германия Ангела) Меркел и президента (на Франция) Еманюел Макрон се ползва със значителна подкрепа, макар и не всички да се съгласиха с него. Сега председателят (на Еврогрупата) ще представи доклад за състоянието на дискусията на срещата на върха на ЕС, където обсъжданията ще продължат. Не сме разочаровани, предстои ни сериозна работа", подчерта той.

Берлин и Париж искат да бъде обособен бюджет на еврозоната, отделен от общия бюджет на ЕС, като част от широката реформа на европейския валутен съюз. Предвижда се също създаване на допълнителни финансови инструменти за стимулиране на икономическия растеж и предупреждение при кризи.

По-рано министърът на финансите на Холандия Вопке Хукстра се обяви против идеята. Тази седмица членове на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, които са против по-големите финансови вноски за еврозоната, също реагираха скептично на споразумението й с френския президент.

Дневник