Отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности, каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти, цитирана от БТА, след като преди ден поредният затворник избяга от обекта, на който е работел.

Цачева обясни, че за целта в Министерството на правосъдието вече се прави оценка на закона.

От вчера има проверка дали договорът с фирмата, за която е работел затворникът, е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на Борис Иванов, който отишъл на работа и после не се върнал в общежитието.

Борис Иванов, който е осъден за блудства и кражби, е имал поощрения, не е бил пускан в отпуск.

Цачева посочи, че ще бъде проверено и как е настанен в общежитието край Ловеч и кой е преценил, че той е подходящ за тази работа, за която е бил нает.

Възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и за това полагането на труд трябва да се стимулира, но при затегнат контрол, посочи правосъдният министър.

По-рано нейният заместник Николай Проданов обяви пред парламента, че трябва да се реши от какви затвори има нужда България - от такива със строг режим или да се набляга на трудовото възпитание.

Дневник