„За всяка болка има билка, за всеки празник песен. Нека бъдем здрави през цялата година, нека обичаме природата и да я пазим“. С това послание днес в Градската градина бе проведен 5-ия фестивал „Еньовска магия“ и бе дадено началото на ритуалите за посрещане на Еньовден – празникът на билките, слънцето, меда, който честваме на 24 юни.

С песни, танци и легенди фолклорни и вокални групи от читалища в Шуменско възхвалиха един от най-почитаните български народни празници. По време на фестивала бяха разказани истории за лечебната сила на билките, пчелари и билкари подредиха в базар-изложение мед, билки, билкови и биопродукти, книги с билкови рецепти.

Организаторите на фестивала „Еньовска магия“ от НЧ „Боян Пенев“ и община Шумен раздадоха награди. Тези за най-хубав Еньовски венец и най-лечебна билкова рецепта получиха жените и мъжете от Дома за стари хора в Шумен „Стефан Смядовски“. Талисман от билки и други тайнства на природата, изработен от колектива на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора със зрителни увреждания, получи наградата за най-оригинален Еньовски амулет.

В края на фестивала изпълнители и гости минаха под Еньовския венец и бяха закичени с китка ароматни билки за здраве и дълголетие.

ШУМ.БГ