Близо 70 филма, от които  над 20 са от чужбина са включени в тазгодишния  Международния фестивал на любителските исторически филми, който се открива днес в 17.30 часа в зала “Сава Доброплодни” на НЧ „Добри Войников“.

Участниците ще бъдат поздравени от ръководството на общината, представител на Министерството на културата и от председателя на журито на фестивала, след което ще бъде представен филма “Шестедесет години от възстановяването – 16 юли 1958”. Лентата е извън конкурсната програма и разказва за старите кинолюбителски традиции в Шумен от 1926 г., за приноса и признателността на няколко поколения шуменци – служители, работници, инженери, икономисти, ученици, пенсионери, творили в киноклуба през изтеклите шестдесет години.

По традиция след официалното откриване с филмите на шуменските автори започва първата конкурсна програма.  Шуменският киноклуб се представя с 4 филма - „Табиите” – филм за табиите около Шумен, изградени от Османската империя за отбрана на крепостта и разрушени по силата на Берлинския конгрес, „Първият”, посветен на учителя-археолог Йордан Господинов, първооткривател на Преславските старини и на керамичната икона „Свети Теодор”, „Отецът” - очерк за свещеноиконом Иван Дочев, служил 45 години в храм „Св.Три светители”, известен пчелар и доброволец в Балканската война 1912 г. и „Актрисата” - филм по разказ на 90-годишната шуменска актриса Ирина Абаджиева.

Утре конкурсните прожекции ще започнат от 9 часа в същата зала, а обсъждането на филмите, връчване на наградите и закриването на фестивала ще бъде на 24 юни от 11.00 часа.

ШУМ.БГ